Здравје // Рецепти
Рецепт за Македонски колач: Сочен посен десерт кој се топи во уста
Посните колачи се подеднакво вкусни како и мрсните, а добар пример за тоа е Македонскиот колач:
Потребно е:
3 чаши брашно
Цимет
3 чаши кисела вода
1 и пол шолја масло
Ако сакате, можете да додадете и сечкано суво грозје
50 гр ореви за декорирање
Сируп:
250 гр шеќер
2,5 дл вода
Подготовка: Соединете ги сите состојки за тестото и истурете го во плех, посипете со сечканите ореви и печете на 180 степени Целзиусови.
За тоа време подгответе прелив од шеќер, вода и ванилин шеќер. Оладениот колач прелијте го со врелиот сируп. Откако колачот ќе се излади, сервирајте.
Извор: stil.kurir.rs
*пр објава