Рецепт за наједноставната бисквит торта со грчки јогурт: Идеална за лето
Подготовката и печењето на овој деликатес ќе ви одземе само половина час
Идеална торта за овие топли летни денови кога би сакале да јадеме слатки, кои не се претешки за нашиот желудник.
Станува збор за многу едноставна бисквит торта со грчки јогурт, ароматизирана само со кора од лимон.
Можете да користите калап за торта со дијаметар од 20 или 22 см, а алтернативи се калап за леб или помал калап за куглоф. Секако, секогаш можете да ја истурите смесата во длабок плех и да ја исечете тортата на коцки.
Состојки:
3 јајца
125 гр грчки тип на јогурт „Грекос“
120 мл сончогледово масло
180 гр шеќер во прав
180 гр обично брашно
2 лажички прашок за пециво
1 лимон
прстофат сол
Начин на подготовка:
Загрејте ја рерната на 170 степени. Обложете го калапот со хартија за печење. Измешајте ги јајцата со шеќерот, па прелијте со масло и грчки јогурт. Изрендајте ја кората од лимон. Измешајте го брашното со прашокот за пециво и малку сол и измешајте го во смесата со јајца. Истурете ја смесата во калапот и печете околу половина час. Проверете со чепкалка за заби дали бисквитот е сварен. Оставете ја тортата да се излади пред да ја извадите од калапот. Пред сервирање посипете го со шеќер во прав!
Уживајте!