Рецепт за посна сарма-Направете ја со состојка која е идеална замена за месо

Добивај вести на Viber

Ништо полесно!

Денеска ви претставуваме рецепт за сарма од кујната на вашата баба.

Неопходно ви е:

-1 главица кромид

-300 гр печурки

-2 печени пиперки

-100 гр ориз

-зачини, сол и бибер

-црвен бибер

-1 лажица ајвар

-4-5 чешниња лук

-Ловоров лист

-масло

-1 главица кисела зелка

Подготовка:

На масло се пропржува сечканиот кромид, се додаваат сечканите шампињони (исечкани), се додаваат сечканите печени пиперки, измиениот ориз, сечканиот лук, а кога се запржи се додаваат зачините и мл. пиперка. Сармата завиткајте ја со подготвениот фил и наредете ја вертикално.

Во средината ставете сечкана зелка. Во тенџере ставете една лажица ајвар и измешајте ја со вода, па прелијте ја со сармата. Намачкајте со малку масло и додадете ловоров лист. Гответе 1,1,5 часа на тивок оган. Фантастичен вкус.




Foto: Youtube printscreen/Jela