Рецепт за посна штрудла која се меси со чај: Ќе добиете меко и воздушно тесто кое ќе ја задржи свежината 3 дена по печењето

Добивај вести на Viber

Фото: Bakina kuhinja

Штрудлата направена со чај по овој рецепт им успева на сите

Ако сте го совладале традиционалниот начин на правење штрудла, пробајте ја оваа, според многумина подобра верзија.

Состојки:

1 кг брашно

5 чаши (3 dcl) масло

0,5л чај од камилица (или кој било друг)

6 лажици шеќер

1 коцка квасец

1 кесичка ванилин шеќер

малку сол

малку рендана кора од лимон

афион


Подготовка: 

Сварете го чајот. Во малку топла вода и една лажичка шеќер, активирајте го квасецот. Потоа додадете брашно, масло, шеќер, кора од лимон, ванилин шеќер и млак, процеден чај.

Замесете тесто и оставете го да отстои половина час. Тестото поделете го на 4 дела, секој дел развлечете го и филувајте со афион. Ќе добиете четири штрудли кои ќе ги печете на 220 Целзиусови степени околу половина час.

Извор: stil.kurir.rs

*пр објава