Родители внимавајте: Употребата на антибиотици и витамини може да предизвика сериозни последици

Колку витамини пиеме, а колку треба да пиеме? Од што имаме корист, а што ни штети?

Продажбата на витамини и минерали ги следи врвовите на епидемијата во смисла на зголемување или намалување на продажбата, но според Соња Стојиљковиќ од Фармацевтската комора на Србија, ова не е ништо чудно, особено кога станува збор за витамин Ц, Д и минералот цинк, за кои е докажано дека ги стимулираат нашите имунолошки клетки во борбата против вирусни инфекции.

- Постојат максимални дневни дози, не треба да земате повеќе од 2 грама витамин Ц на ден и тоа е горната граница што е пропишана. Постојат различни форми на овие витамини, затоа нивната ресорпција може да биде помала или поголема. Сите додатоци во исхраната што се продаваат во аптеките се апсолутно безбедни во смисла да нема предозирање со витамини и минерали, но секогаш ве советуваме да се консултирате со лекар или фармацевт пред да ги земете бидејќи има луѓе кои имаат хронични заболувања и земаат други лекови кои се во корелација со додатоци кои може да доведат до проблеми со бубрезите и црниот дроб. Ова генерално не се однесува на здрави луѓе - вели Стојиљковиќ за ТВ Прва.


Нема опасност по здравјето се додека станува збор за витамини во нормални граници, витамин Ц до 2 грама, до 4.000 единици витамин Д, 15 мг цинк.

- Токсичните дози се само три до четири пати повисоки од препорачаните. Цинк, магнезиум, калциум и железо во некои делови од телото можат да се изместат едни со други за да можеме да создадеме нерамнотежа на минерали. При високи концентрации на селен, може да почувствувате мирис на лук, но сè додека ја следите дозата, сè ќе биде во ред, вели фармацевтката.

Како што истакна таа, за секој витамин и минерал да има ресорпција на време, добро е да се дистрибуираат во текот на денот и да се одделуваат од оброците, па затоа е најдобро да земате цинк и витамин Ц наутро, витамин Д после јадење попладне, за Селен не е важно. Стојиљковиќ предупреди и за прекумерната употреба на антибиотици за време на епидемијата.

- Опасно е да земате антибиотици самостојно затоа што бактериите и вирусите учат и запомнуваат, затоа секој пат кога ќе дојдат во контакт со антибиотици за да ги убијат, тие создаваат одбранбени механизми, создаваат молекули кои се блокада за тој антибиотик. Она што е уште пострашно е тоа што една бактерија може да комуницира со други бактерии и може да ги пренесе тие информации. Постои сериозна опасност дека за некои 20,30 години, нашите деца нема да имаат со што да се лекуваат ако нерационално користиме антибиотици, заклучува фармацевтката Стојиљковиќ.


Фото: Printscreen/TV Prva

Можеби ќе ве интересира:

Средствата за дезинфекција од „Алкалоид“ со докажано дејство против Ковид 19