Родителите прават голема грешка со физиолошкиот раствор: Поради тоа запаѓаат во маѓепсан круг на настинки кои траат долго

Секое семејство со мали деца има физиолошки раствор во куќата и поради една грешка запаѓа во маѓепсан круг на настинки кои траат долго

Одржувањето на назалната хигиена на детето е од клучно значење за неговото здравје, особено во периодот на вируси и бактерии. Затнатиот нос е речиси секојдневна појава за многу семејства, особено за оние чии деца посетуваат дневен престој или градинка, а во овој период често користат и инхалации. Сепак, родителите несвесно прават една грешка поради која запаѓаат во маѓепсан круг на настинки.

За плакнење на носот, но и за инхалации потребен ви е физиолошки раствор, кој го има во секој дом со деца. Речиси секогаш имате шише од овој раствор со вметната игла и шприц со кој се вади течноста.

Голема грешка што родителите често ја прават е тоа што користат ист шприц за црпење физиолошки раствор за плакнење на носот и за инхалација. Причината е што колку и да го миете шприцот по плакнењето на носот, микроорганизмите кои се наоѓаат во носот ќе се поместат до врвот на шприцот и со негово враќање во шишето со физиолошки раствор ќе ја контаминираат неговата содржина.

Ако го користите истиот физиолошки раствор за инхалации, бидејќи тој е веќе контаминиран, не му правите добро на вашето дете, туку всушност создавате маѓепсан круг и го продолжувате времетраењето на болеста.

Најдобрата опција е да имате две посебни помали шишиња со физиолошки раствор за да користите едно за инхалации и едно за чистење на носот.


Извор: yumama.mondo.rs