СЕ ЗАСИЛУВА ЗЛАТНАТА ТРЕСКА ПРОТИВ ОБЕЗНОСТА: Лековите за слабеење влијаат на рецепторите на мозокот

Лековите за обезност или прекумерна дебелина се модерна златна треска за производителите на лекови. Ели Лили (LLY.N), проценета на 347 милијарди долари, е блиску зад 207 милијарди долари Novo Nordisk (NOVOb.CO) во издавањето на лек за слабеење на пазарот што се очекува да вреди 50 милијарди долари до 2030 година. Но, успехот на овие две компании е предизвик за ривалите и помалите играчи. Тоа може да предизвика бран на склучување договори и пониски приноси, пишува денеска Reuters.

Околу 40% од Американците имаат индекс на телесна маса од 30 или повеќе, анализираат Центрите за контрола и превенција на болести на САД, што доведува до медицински трошоци од речиси 173 милијарди долари во 2019 година. Диетата и вежбањето треба да бидат најевтиниот третман, но ретко даваат резултати. Баријатриската хирургија, која поставува лента околу стомакот и значи дека пациентот не треба да јаде толку многу за да се чувствува сит, може да доведе до губење на тежината до 35%, но за многумина е непривлечна.

Сепак, класата на лекови познати како аналози на GLP-1 што ја продаваат Ново Нордиск и Ели Лили се чини дека е речиси исто толку добра. Американската групација Мунџаро, на пример, ја намали тежината на пациентите за повеќе од 20%, покажува неодамнешното испитување. Лековите се насочени кон рецепторите во мозокот кои го намалуваат апетитот и им помагаат на луѓето да се чувствуваат посити подолго време.


Деталите читајте ги на Фактор .