Сега ова е најдоминантниот симптом на Ковид: Најново истражување

На почетокот на пандемијата на корона вирусот, симптомите на кои требаше да се обрне внимание беа губење на сетилото за вкус и мирис, како и отежнато дишење и треска.

Оттогаш, типичните карактеристики на Ковид се сменија. Најчесто пријавените симптоми на Ковид во последните неколку недели се сосема различни и зависат од тоа дали заразените биле вакцинирани или не, покажа истражувањето спроведено во Велика Британија, врз основа на апликацијата Covid Symptoms Tracker, каде пациентите сами ги пријавуваат своите искуства.

Четири од петте главни симптоми на Ковид беа исти за оние кои примиле две дози од вакцината, една или воопшто не биле имунизирани. Овие симптоми беа главоболка, постојана кашлица, болки во грлото и течење на носот. Сепак, главните симптоми се разликуваа во рангирањето за секој пријавен статус на вакцинација.


Деталите читајте ги на Фактор тука.