Шест дадилки по ред ми дадоа отказ без објаснување: Поставив скриени камери, па се згрозив од тоа што го правеше мојата ќерка

Американката Вики Бродбент, мајка, новинарка и авторка на бестселерот „Mumboss: How to Survive and Thrive at Work and at Home“, е позната како експерт за воспитување деца, а нејзината страница на Инстаграм „honestmum“ е посветена токму на тоа - совети и трикови кои им помагаат на вработените мајки полесно да го пронајдат својот пат во улогата на родители. Таа во една прилика на јавноста и претстави несекојдневен случај на мајка која и се обратила за помош, а на која шест дадилки по ред и дале отказ.

Бриџит Елкс е самохрана мајка на две деца - ќерката Мари и синот Кирк, кои во моментот на приказната имаа шест и една година. Барањата и обврските на децата биле големи, но Бриџит поради пари морала да работи со полно работно време, па била принудена да ангажира дадилка.

Набрзо семејството дошла Лиза, млада дадилка која одлично се снашла - ги носела децата на училиште, ги анимирала, помагала во домашните работи... Но, одеднаш оваа девојка едноставно и испратила на Бриџит порака во која парите кои не и биле исплатени со известување дека поднесува оставка и дека нема намера да се предомисли.

Бриџит подоцна разговарала со Лиза, која ја оправдала својата одлука со тоа што веќе немала сила ниту волја да се справи со шестгодишната Мери, која наводно била невозможна. Г-ѓа Елкс не ѝ верувала на бебиситерката и се сомневала во нејзината компетентност - не разбирала како професионална дадилка не може да се справи со бесот или лошото однесување на шестгодишно дете.

Набргу нашла нова дадилка, но штом повторно се опуштила, дала отказ. Истото се случи и со третата, четвртата и петтата. Кога шестата дадилка решила да го напушти семејството, Бриџит знаела дека нешто дефинитивно не е во ред. Да, нејзините деца знаат да бараат и нејзините деца не беа исклучок, но заминувањето на шест жени сепак беше вознемирувачка статистика.

Скриената камера ја разоткри вистината

Кога ја вработила седмата дадилка, решила да постави скриени камери за да открие што се случува додека била отсутна и да утврди дали нејзината ќерка е навистина невозможна како што тврделе дадилките. Затоа што во нејзино присуство, Мери била вистински ангел!

Кога и седмата дадилка дала отказ по само две недели, Бриџит погледнала во камерите и останала шокирана. Колку повеќе гледала, толку повеќе се прашувала. Не можела да поверува дека нејзината ќерка од видеата е истата девојка која ја одгледувала и сакала. Таа сфатила дека изјавите на дадилката се вистинити и дека нејзината ќерка има и друга страна.

Во првите работни денови на секоја дадилка, Мери би била онаа што Бриџит ја познава, добра и послушна, но како што минувало времето, таа се претворала во мало „чудовиште“. Таа се претвораше во мал демон секогаш кога ќе беше побарано да ги измие рацете, да се подготви да излезе или да го исклучи телевизорот. Таа им зборуваше на дадилките со дрзок тон и вокабулар и им кажуваше работи како: „Не можете да ми кажете што да правам, јас сум вашиот шеф“. Исто така, девојката често им се заканувала на дадилките дека ќе ги избрка од работа.

Бриџит била лута од бес, а кога ја прашала ќерка си дали мисли дека се однесувала на соодветен начин со дадилките, добила прилично неочекуван одговор. Мери одговорила дека ако тие некому му плаќаат, тогаш на тој/таа личност треба да му кажат што да прави и таа е должна да ги слуша.

Бриџит била зачудена, не можеше да разбере како малата Мери усвоила таква извртена животна логика. Решила да ја казни ќерка си за да ја научи дека за секоја постапка има реакција и дека се си има свои последици. Кога требало да има час по пливање следната недела, Мери мораше да го прескокне бидејќи немало кој да ја однесе. Бриџит ја обвини својата ќерка дека таа е самата виновна и дека доколку се однесувала добро, дадилките немало да се откажат. Освен што ги забранила часовите по пливање, таа и забранила на Мери да се гледа со своите другарки.

Одговор од професионалец

Споменатата Вики Бродбент ѝ објаснила на Бриџит дека Мери веројатно минува низ фаза и тоа е крик за помош. Можно е да се чувствувала како да ја губи својата позиција во домаќинството и да сака на некој начин да го зацврсти своето место. Исто така, девојката веројатно се чувствувала како никој да не ја слуша и ја разбира, а почувствувала и емоции кои не ги доживеала претходно. На децата им е тешко да се справуваат со такви работи.

Вики, исто така, и посочила на вознемирената мајка некои од нејзините пропусти - пред да ангажира дадилка, требало да седне со Мери и детално да објасни зошто е тоа неопходно. Можеше да ѝ каже дека мора да оди на работа за да заработи пари за сите работи што им требаат и да зборува со неа на јазик што нејзината ќерка го разбира.

Не е реално да се очекува дека детето ќе го прифати животот како што му е даден, родителите се тие кои мора да бидат чувствителни на потребите на детето и да му објаснат нови настани и животни пресврти. Вики истакнала и дека сите деца сакаат постојано да бидат со своите родители, а дека однесувањето на Мери е природно, особено што девојчето верувало дека и било најважно – времето со мајка ѝ.