Здравје // Рецепти
Што да јадете за Велигденските пости: Палента каква досега не сте пробале
Бидејќи уште траат Велигденските пости, денеска ви предлагаме да си подготвите едно вкусно предјадење, кое може да ви се најде и за пред гости.
Потребни состојки:
-Ајвар 2-3 лажици
-Посно сирење (рендано) 2-3 лажици
-Маслиново масло 1 лажица
-Сол
Подготовка:
Во килограм вода додавате лажица маслиново масло и малку сол. Штом зоврие, ја додаваме палентата. Вариме кратко, некоја минутка, додека згусне со повремено мешање. Ја ставаме палентата во калап за куглоф и оставаме да се стврдне. Украсуваме со ајвар и сирење. Сервираме со малку рукола и cherry доматчиња.
Пријатен апетит.
(рецептот е преземен од инстаграм блогерката Наташа)
*Пр објава