Што кријат Јапонките за секогаш да изгледаат како да имаат 25 години? Денот им започнува со зачин, а го завршуваат со половина од ова овошје

Добивај вести на Viber

Што кријат Јапонките за секогаш да изгледаат како да имаат 25 години? Британски кардиолог ја откри тајната...

Дали некогаш сте се запрашале како жените во сите делови на светот не стареат на ист начин и со иста брзина и дека некогаш одамна ги немале истите проблеми што ги имаат денес. И додека целиот свет опсесивно го бара еликсирот на младоста, жените во Јапонија се чини дека го нашле одамна. Нивната кожа е како порцелан, нивните линии се беспрекорни, а нивната енергија е неверојатна - сето тоа без комплицирани диети, скапи третмани или чудотворни додатоци.

Др. Асим Малотра, познат британски кардиолог, вели дека жените во раните седумдесетти години од минатиот век немале проблеми со подуеност на стомакот, па да трошат огромна сума на пари на производи против воспаление или за беспрекорна кожа, па во своето видео открива 3 едноставни состојки кои, како што вели ја сочинуваат сржта на јапонскиот пристап до убавина и долговечност. Нема магија – само паметна рутина, во која клучна улога играат циметот, авокадото и моќниот минерал шилајит (црно-кафеава смола која првенствено се наоѓа во карпите на Хималаите).

Цимет со појадок - миризлива тајна на стабилна енергија

Во јапонската рутина, денот не започнува без прстофат цимет. Овој топол, ароматичен зачин не е тука само за вкус - тој делува како природен регулатор на метаболичките процеси во телото. Кога се додава во овесна каша, јогурт или чај, циметот спречува скокови на инсулин, ја одржува енергијата стабилна и ја намалува желбата за слатки. Покрај тоа, ја стимулира циркулацијата и го забрзува метаболизмот, што придонесува за согорување на маснотиите - особено тврдоглавите маснотии околу половината.

Половина авокадо дневно - меко зелено злато

Замислете овошје кое истовремено ја храни кожата одвнатре и дава долготрајно чувство на ситост - токму тоа го прави авокадото. Јапонките обично го комбинираат со ориз, риба или едноставно го јадат како ужина. Богато е со „добри“ масти кои го намалуваат лошиот холестерол, додека влакната одвнатре го „чистат“ дигестивниот систем. Витамините Е и Ц од авокадото ја стимулираат регенерацијата на клетките, така што кожата останува еластична, хидрирана и отпорна на стареење подолго време.

Шилајит - минерал од планините што ги полни батериите

За разлика од циметот и авокадото, шилајтот ​​не доаѓа од кујната – туку од природните пукнатини на Хималаите. Шилајитот е темна смола, богата со фулвична киселина и повеќе од 80 минерали, а се користи во јапонската култура како дневен додаток за балансирање на телото и умот. Неговата моќ се рефлектира во фактот што го подобрува квалитетот на сонот, го забрзува закрепнувањето на мускулите, го израмнува желудникот и промовира ментална јасност. Шилајит делува како природен адаптоген - ги намалува ефектите на стресот и ја враќа силата на телото кога му е најпотребно.

Заедно, овие 3 состојки не ветуваат чуда - но нивната тивка моќ, вкоренета во традицијата, го дава токму она кон што повеќето се стремат: видливо здравје, трајна енергија и убавина што доаѓа одвнатре.

Фото: Freepik.com
Извор: Sensa.mondo.rs