Што претставува ХПВ вирус? - Гинеколошка ординација ИНА на Др Катерина Станкова Нинова

Генитална ХПВ инфекција

Хуман папиломавирус (ХПВ). е најчестата сексуално пренослива инфекција на глобално ниво. Повеќето луѓе се заразени во одреден момент од нивниот живот. Во 2012 година, околу 528.000 нови случаи и 266.000 смртни случаи се случиле од рак на грлото на матката низ целиот свет. Околу 85% од нив се случиле во земјите во развој. Некои здравствени ефекти предизвикани од ХПВ може да бидат спречени од вакцините против ХПВ.

Што е ХПВ?

Човечката папиломавирусна инфекција е инфекција од хуман папиломавирус (ХПВ). Повеќето ХПВ инфекции не предизвикуваат никакви симптоми и спонтано се решаваат. Кај некои луѓе, ХПВ инфекцијата продолжува и резултира со брадавици или преканцерозни лезии. Преканцерозните лезии го зголемуваат ризикот од рак на грлото на матката, вулвата, вагината, пенисот, анусот, устата или грлото. Речиси сите состојби со рак на грлото на матката се должат на ХПВ со два типа, ХПВ16 и ХПВ18, кои сочинуваат 70% од случаите. Помеѓу 60% и 90% од другите состојби споменати погоре се исто така поврзани со ХПВ. ХПВ 6 и ХПВ 11 се чести причини за појава на генитални брадавици и ларингеална папиломатоза.

ХПВ инфекцијата е предизвикана од човечки папиломавирус, ДНК вирус од семејството на папиломавирус, од кои се познати повеќе од 170 типови. Повеќе од 40 видови се пренесуваат преку сексуален контакт и го инфицираат анусот и гениталиите. Додека случаите на брадавици се опишани уште од времето на античка Грција, нивната вирусна природа не била откриена до 1907 година.

Како се шири ХПВ?

ХПВ обично се шири со постојан директен контакт на кожата кон кожа со вагинален и анален секс. Не се шири преку заеднички предмети како тоалетни седишта. Луѓето можат да се заразат со повеќе од еден тип на ХПВ. 

Фактори на ризик за перзистентни ХПВ инфекции вклучуваат рана возраст на првиот сексуален однос, повеќе партнери, пушење и слаба имунолошка функција.

Дали HPV предизвикува здравствени проблеми?

Во повеќето случаи, ХПВ одминува спонтано и не предизвикува никакви здравствени проблеми. Но, кога ХПВ перзистира, може да предизвика здравствени проблеми како генитални брадавици и рак. Гениталните брадавици обично се појавуваат поединечно или група на испакнатини во гениталната област. Тие можат да бидат мали или големи, подигнати или рамни, или обликувани како карфиол. 

Дали ХПВ предизвикува рак?

ХПВ може да предизвика рак на грлото на матката и други видови на рак, вклучувајќи рак на вулвата, вагината, пенисот или анусот. Исто така, може да предизвика рак во задниот дел на грлото, вклучувајќи ја и основата на јазикот и крајниците (наречен рак на орофарингеален рак).  Оваа состојба може често трае со години, дури и со децении. Видовите на ХПВ кои можат да предизвикаат генитални брадавици не се исти како типовите на ХПВ кои можат да предизвикаат рак. Не постои начин да се знае кои луѓе кои имаат ХПВ ќе развијат рак или други здравствени проблеми. Луѓето со слаб имунолошки систем (вклучувајќи ги и оние со ХИВ / СИДА) може да бидат помалку способни да се борат против ХПВ. 

Превенција

ХПВ вакцините можат да ги спречат најчестите типови на инфекции. За да бидат ефективни тие мора да се користат пред да се појави инфекција и затоа се препорачува на возраст од девет до тринаесет. Прегледот на рак на грлото на матката, како што е со папаниколаувиот тест (ПАП) или гледањето на грлото на матката по употреба на оцетна киселина, може да открие рано рак или абнормални клетки кои можат да се развијат во рак. Ова овозможува рано лекување кое резултира со подобри исходи. Скринингот ги намали и бројот и смртните случаи од рак на грлото на матката во развиениот свет. Брадавиците може да се отстранат со повеќе методи, вклучувајки течен азот и хирушка интервенција.

Методи за намалување на шансите за инфекција вклучуваат сексуална апстиненција, кондоми и вакцинација. 

Три вакцини се достапни за да се спречи инфекцијата од страна на некои типови на ХПВ: Гардасил, Церварикс и Гардасил 9. Сите ги штитат од почетна инфекција со ХПВ типови 16 и 18, кои предизвикуваат поголем дел од случаите на рак поврзани со ХПВ.

Гардасил вакцината, исто така, ги штити луѓето против аналниот рак и брадавиците и гениталните брадавици. 

Во декември 2014 година, FDA одобри девет валентна вакцина против НПВ; Gardasil 9, за заштита од инфекција со четирите видови на ХПВ опфатени со првата генерација Gardasil, како и пет други видови одговорни за 20% од рак на грлото на матката (ХПВ -31, ХПВ -33, ХПВ -45, ХПВ -52 и ХПВ -58).

Времетраењето на ефикасноста на двете вакцини е забележано бидејќи тие се развиени за прв пат и се очекува да биде долготрајна. Вакцината е апликабилна и за мажи.

Третман

Во моментов не постои специфичен третман за ХПВ инфекција. Сепак, вирусна инфекција, почесто отколку не, се чисти до невидливи нивоа сама по себе. Според Центрите за контрола на болести и превенција, имунолошкиот систем на телото го расчистува ХПВ природно во рок од две години за 90% од случаите. Сепак, експертите не се согласуваат дали вирусот е целосно елиминиран или намален на невидливи нивоа, и тешко е да се знае кога е заразен.

Следењето понекогаш не е успешно, бидејќи дел од оние кои се лекуваат не се враќаат да бидат евалуирани. 

Епидемиологија

Во светот, ХПВ се проценува дека инфицира околу 12% од жените во било кое дадено време. ХПВ инфекцијата е најчесто сексуално пренослива болест во светот.

Дијагноза

Здравствените насоки препорачуваат тестирање на ХПВ кај пациенти со специфични индикации вклучувајќи и одредени абнормални резултати од тестирањето на ПАП. Најчесто материјал за испитување кај жените е ендоцервикален брис а кај мажите уретрален или ректален брис. Истражувачките студии ги тестирале и откриле ХПВ, вклучувајќи ги и видовите со висок ризик (т.е. типовите пронајдени кај рак), на прстите, устата, плунка, анусот, уретрата, урината, спермата, крвта, скротумот и пенисот.

Вo лабораториите БИОТЕК вирусот на ХПВ се испитува со две методи на молекуларна дијагностика.

Едната метода идентификува 49 типови на ХПВ групирани во 4 групи : 

12 високо ризични типови (ХПВ 16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59) 

7 потенцијално високо ризични типови (HPV 26, 53, 66, 68, 73, 82, 97) 

13 нискоризични типови (ХПВ 6, 11, 13, 40, 42, 43, 44, 54, 61, 70, 72, 81, 89) и 

17 типови со недетерминиран ризик (ХПВ 30, 32, 34, 62, 67, 69, 71, 74, 83, 84, 85, 86, 87, 90, 91, 102, 106)

Втората метода ја работи исклучиво БИОТЕК Лабораторија - на Реал тиме ПЦР вклучува покрај идентификација на 18 Високо ризични типови ХПВ (Тип 16; 18; 26; 31; 33; 35; 39; 45; 51; 52; 53; 56; 58; 59; 66; 68; 73; 82;)  и на 3 Ниско ризични типови ХПВ (Тип 6; 11; 44;) и нивна квантификација што е од особено значење за поегзактно следење на здравствената состојба на пациентите.