Сигурно го имате на себе и шири вирус: Веднаш отстранете го

Корона вирусот воспостави многу построги хигиенски мерки. Темелно миење на рацете, избегнување допир, сето тоа мора да се почитува, но ретко кој размислува колку бактерии остануваат под ноктите, особено вештачките.

Австралиска медицинска сестра предупредува дека долгите, надградени нокти можат да бидат почва за вируси и бактерии.

Првата мерка за одбрана се чистите раце, а вештачките нокти не дозволуваат детална хигиена.

Причината е едноставна, вирусите траат многу подолго на пластиката или гелот што се користи за надградба и потешко се отстрануваат. Покрај тоа, многу потешко е детално да се измие делот под ноктот, каде што вирусот останува во најголема мера.

Во овој период најдобро би било да носите што пократки нокти, а доколку имате вештачки отстранете ги што е можно поскоро. Овој моден детал мора да го заборавите овој период, за да го намалите ризикот од ширење на овој опасен вирус. 


Извор: www.espreso.co.rs