СИТЕ ЌЕ СЕ ЗАРАЗИМЕ СО КОВИД, НО ПОДОБРО Е ПОДОЦНА: Експертите со тврдење-високата заразност му дава огромна шанса на вирусот за нови мутаци

Брзото ширење на омикронската варијанта на коронавирус, која предизвикува поблага форма на ковид-19 во споредба со претходните форми, поттикна мислења дека Ковид-19 сега е помал ризик отколку во минатото, оставајќи некои да се прашуваат зошто сега се обидуваме за да се спречи инфекција ако сите ние, порано или подоцна бидеме изложени на вирусот.

Сè уште може да страдате од потешка форма на болеста

Студиите покажуваат дека омикрон е поверојатно да резултира со асимптоматска форма на ковид во споредба со претходните варијанти. Меѓу луѓето кои имаат симптоми, повеќе имаат многу блага форма на болеста, како што се болки во грлото или течење на носот, но немаат тешкотии со дишењето што беа типични за претходните инфекции.

Но, екстремно брзото ширење на омикрон во многу земји низ светот, исто така, значи дека во апсолутни бројки, повеќе луѓе ќе добијат потешка болест. Конкретно, неодамнешните податоци од Италија и Германија покажуваат дека луѓето кои не биле вакцинирани се многу поподложни на хоспитализација и сместување на одделенијата за интензивна нега, анекои завршуваат и со фатални последици, односно смрт.

„Се согласувам дека порано или подоцна сите ќе бидат изложени на вирусот, но подобро е тоа да се случи подоцна“, рече експертот за вируси Мишел Нусенцвајг од Универзитетот Рокфелер. „Зошто? Затоа што подоцна ќе имаме подобри и подостапни лекови и подобри вакцини“.

Детали читајте на Фактор тука.