Совршен рецепт: Колач со печени јаболка, рузмарин и лешник

Добивај вести на Viber

Колачот со печени јаболка, рузмарин и лешник не е премногу сладок бидејќи се прави со мед, а јаболката иако печени му даваат свежина

Колачот со печени јаболка, рузмарин и лешник е десерт кој можете често да го правите, нема да ви здодее. Многу оживува и дава енергија, а се прави со мед и само една лажица шеќер. Печениот колач со јаболка ќе биде готов за помалку од еден час. Еве како да го направите овој лесен печен колач со јаболка, рузмарин и лешник!

Состојки:

100 гр несолен путер, плус дополнително за подмачкување

¼ лажичка сол

160 гр обично брашно

2 средни јајца

3 лажици мелени лешници
1 гранче рузмарин

1 лажица шеќер

¼ лажичка мелен цимет

2 јаболка

Сок од ¼ лимон

2 лажици мед


Чекор 1

Гответе го путерот

За колачот со лешник од печени јаболка и рузмарин, гответе го путерот во тенџере на средно-силен оган додека не добие темна килибарна боја, не замириса на орев и не престане да „крчка“. Зачинете со сол, па префрлете го во сад и ставете го во фрижидер (или замрзнувач) додека повторно не се стврдне.

Чекор 2

Направете го тестото

Кога путерот ќе се стврдне, исечете го на коцки, па додадете го во блендерот со брашното и блендирајте додека не добиете песоклива текстура. Додадете 1 јајце и матете додека да се соедини како тесто, додавајќи малку ладна вода доколку е потребно. Истурете на чиста работна површина и сè соединете во топка тесто, а потоа поделете на 2 топчиња. Малку израмнете ги топчињата од колачот со јаболка, па покријте и оставете во фрижидер еден час.

Чекор 3

Загрејте ја рерната

Загрејте ја рерната на 180 C со внатрешен плех за да се загрее. Во сад измешајте мелени лешници, шеќер и цимет. Јаболката преполовете ги, исечете ги со јадро и исечете ги и ставете ги во друг сад со сок од лимон и рузмарин.

Чекор 4

Направете ја тортата

Расукајте ги топчињата од тестото во овали или кругови со дебелина од околу 3 мм на листови хартија за печење. Над секој посипете ја смесата со лешници, оставајќи раб од 2 сантиметри тесто однадвор, а потоа наредете ги парчињата јаболка во уредни редови. Свиткајте го работ на пецивото навнатре, а потоа изматете го преостанатото јајце и премачкајте го преку испакнатиот раб на тестото. Печете во рерна 20-25 минути, а потоа премачкајте со мед и послужете топло или ладно. Уживајте во колачот со печени јаболка, рузмарин и лешник!


Извор: stvarukusa.mondo.rs

*пр-објава