Спиењето во оваа положба влијае на здравјето на срцето

Знаеме дека добриот сон е неопходен за добро здравје, особено за здравјето на срцето. Истражувањата покажаа дека лошиот сон може да го зголеми ризикот од срцеви заболувања и други срцеви заболувања. Сепак, дали знаевте дека положбата во која спиеме исто така игра улога за здравјето на срцето?

„Спиењето на левата страна може да предизвика суптилни промени во положбата на срцето. На некои луѓе дури им е непријатно да спијат на левата страна, особено ако имаат слабо срце или ако неодамна им бил вграден пејсмејкер“, кардиологот Леонард Ганц. изјави за списанието Prevention.

„Палпитацијата и абнормалните отчукувања на срцето може да бидат позабележителни кај некои луѓе кои лежат или спијат на левата страна. Сепак, не е јасно дали лежењето на левата страна ги зголемува шансите за развој на аритмија и влијае на прогресијата на болеста“, додаде д-р Ганц.

Затоа кардиологот ги советува оние кои чувствуваат некакви промени во работата на срцето при лежење на левата страна да изберат поинаква положба.

Оние кои страдаат од рефлукс на киселина или проблеми со горушица може да имаат корист од спиењето на левата страна, според лекарите.

Која е најдобрата положба за спиење за здравјето на срцето?

Во овој момент, нема доволно истражувања за да се докаже која положба на спиење е најдобра за здравјето на вашето срце ако веќе немате срцеви заболувања. Најважно е добро да се одморите.

Она што е познато е дека лежењето на грб може да го влоши пулмоналниот едем кај луѓето со конгестивна срцева слабост. Некои луѓе со срцева слабост велат дека е потешко да дишат кога лежат или спијат на левата страна.

Фото: freepik