„Толку сте очајни што ги меркате туѓите сопрузи, а вашите деца се тажни и осамени“: 8 страшни предрасуди за разведените жени

Советничка за развод кој споделува совети на Инстаграм неодамна сподели листа на предрасуди за жените кои поминале низ развод. Оваа листа ги опфаќа стереотипите и заблудите кои често ги опкружуваат разведените жени.

Во својот список, советничката истакна неколку вкоренети предрасуди, вклучувајќи тврдења како „Никогаш повеќе нема да најдеш љубов“, „Сигурно премногу лесно си се откажала од бракот“ и „Толку сме очајни што понекогаш го криеме фактот дека имаме дете“. Овие предрасуди не само што ги стигматизираат разведените жени, туку и го негираат нивното искуство и индивидуалност. Самите мајки често се соочуваат со предрасудите на околината, која има тенденција да ги оценува, суди и гледа како „помалку вредни членови на општеството“. Ова се само некои од нив.

Нема повеќе љубов за тебе

Никогаш повеќе нема да најдете љубов. Си ја имала еднаш и си ја прокоцкала. Вашиот момент на среќа поминал. Готово. Крај. Точка. Не ни размислувајте за интимните врски.

Си се откажала

Сигурно премногу лесно сте се откажале од бракот. Не си можела да издржиш? Измами? Лаги? Не заслужуваш ни да имаш маж!

Не си мислела на децата

Ние сме крајно себични жени. Како се осмелуваме да ставиме крај на бракот со деца? На децата им треба семејна заедница, каква и да е!

Крава со теле

И тогаш наидуваме на еден кој ви вели: „Ќе те прифатам со детето!“ Навистина??? Ти благодарам бескрајно! Одамна знам дека моето дете е мојот недостаток! А слушнав и за она: „Кој сака крава со теле?"

Дајте што ќе давеш

Толку сме очајни, што понекогаш криеме дека имаме дете, со цел да најдеме нов маж, и за платен пијалок и убав збор. Бараме нови татковци за нашите деца, најверојатно овој еден не ни е доволен!

И вие ги демнете другите

Ги скенираме вашите сопрузи со идеја да киднапираме еден од нив. Малку ни е што еден не изневери, па сега сакаме нов, а притоа зафатен. Немаме поим од животот! Нема потреба да барате совет од нас, бидејќи не успеавме да го спасиме сопствениот брак, немаме ништо паметно да кажеме ниту за вашиот.

Вашите деца се оштетени

Нашите деца се различни. Тажна, осамена, со скршено срце, скршена душа. Или тие се мали оштетени вандали. Никогаш не дозволувајте вашите деца да си играат со нашите, бидејќи децата се најлесните носители на заразни болести, а разводот е заразна.

Дали ви се познати ваквите коментари и предрасуди?
Фото: Freepik.com
Извор: Zena.blic.rs