Трудници, внимавајте: Ова е период од денот кога бебињата најмногу сакаат да дојдат на свет

Дали повеќе бебиња се раѓаат дење или ноќе? Еве што вели истражувањето направено во Лондон.

Студијата, објавена во Plos One, анализирала над пет милиони раѓања во период од 10 години и открила дека 28,5% се случиле помеѓу 9 и 16:59 во работните денови, додека 71,5% од раѓањата се случиле надвор од овие часови за време на викендите. Државни празници или помеѓу 17:00 и 8:59 часот во работните денови. Однапред планираните раѓања сочинуваат 9,2% од раѓањата и се случуваат претежно во работните денови помеѓу 9:00 и 12:00 часот.

Заклучено е дека нешто повеќе од половина од сите породувања се случуваат помеѓу 1 и 7 часот наутро, а најголем број бебиња се раѓаат околу 4 часот наутро, покажа студијата на Универзитетот во Лондон.

Д-р Питер Мартин, кој го спроведе истражувањето на Универзитетот во Лондон, рече: „Годините на искуство и истражувања од други области покажаа дека раѓањата без акушерска интервенција најверојатно ќе се случат ноќе или во раните утрински часови. Ова може да биде дел од нашето еволутивно наследство. Нашите предци живееле во групи кои биле активни и дисперзирани во текот на денот и се собирале да се одморат ноќе. Така, ноќното раѓање веројатно обезбедувало одредена заштита за мајката и новороденото дете.

Фото:frreepik