ВАКЦИНАТА ПРОТИВ ХПВ Е КЛУЧНА ЗА ПРЕВЕНЦИЈА НА РАКОТ НА ГРЛОТО НА МАТКАТА: Гинекологот Коруноски алармира за сериозноста на болеста

Ракот на грлото на матката е четвртиот најчест карцином кај жените во светот и седмиот најчест рак воопшто. Според последните податоци има повеќе од 604.000 нови случаи со ова заболување.

-Во 2020 година, околу 604.000 жени биле дијагностицирани со рак на грлото на матката ширум светот, а околу 342.000 жени починале од оваа болест. Главната причина за рак на грлото на матката е постојаната инфекција со високоризични типови на хуман папиломавирус (ХПВ), исклучително честа фамилија на вируси кои се пренесуваат преку сексуален контакт. Постојат вакцини кои штитат од високоризични типови на ХПВ, а програмите за скрининг можат да откријат знаци на болеста во рана фаза, овозможувајќи ефикасен третман и управување со состојбата. Ова значи дека ракот на грлото на матката треба да биде еден од најпревентивните и најлечивите форми на рак. Во многу земји со високи приходи, тоа е случај. Високи стапки на инциденца и високи стапки на смртност од рак на грлото на матката се јавуваат главно во земјите со низок и среден приход, наведува Светската здравствена организација.


Целата тема читајте ја на Фактор тука.