Ваква торта од кајсии се правеше само во Југославија: Цела куќа мирисаше на ова слатко задоволство

Вкусно, лесно, брзо...

Потребни состојки:

За кората:

3 јајца

1 шолја (за чај) масло

1 шолја (за чај) јогурт

1 шолја (за чај) шеќер

3 шолји (за чај) брашно

1 кесичка прашок за пециво

1 кг кајсии

Начин на подготовка:

Јајцата и шеќерот се матат убаво, па се додава јогуртот, маслото и брашното измешано со пециво. Половина од масата префрлете ја во плех и печете 10 минути на 200 C.

Во меѓувреме подгответе ги кајсиите - измијте ги и пресечете ги на половина.

Врз полупеченото тесто наредете ги исечените кајсии.

Одозгора прелијте го остатокот од тестото и продолжете со печењето уште 30 минути, но намалете ја температурата на 180 С.

Испечениот колач изладете го, па посипете го со шеќер во прав. Се сече на коцки, и се дегустира.

БонАпетит!


Фото: Printscreen/youtube/Jelajelena Petrovic/фреепик

Извор: еспресо

Лесен рецепт за освежувачко фрапе од јагоди: Идеален летен оброк за сите генерации