Веге тава рецепт

Готвењето е страст. Една од моите . Навистина многу го сакам и посветувам многу време на содржини поврзани со кулинарство. Честопати нашите оброци знаат да бидат без никаков рецепт. Едноставно е. Вадите неколку состојки од фрижидер и ручекот е готов. Така и денешниов рецепт е лесен и едноставен, што би рекле од „никаде“. А и моите Инстаграм следбеници се изјаснија дека би сакале рецепт. Многу сум им благодарна за своето време и секој „лајк“ на моите постови.

Потребни состојки:

2 Домати поголеми (излупени)

1 тиквица (150 гр)

250 гр. Шампињони (свежи)

2 јајца (М)

1 главица кромид

2 чешниња лук

1 лажичка мајчина душица

150мл. Бело вино

1 Младо кромитче

Сол и бибер

Не почнувајте без лук и мајчина душица. Верувајте зачините го даваат оној неодолив шмек на храната, она што ве предизвикува да го јадете повторно.

Во тавче ставете малку маслиново и продинстајте го кромидот. Додадете ги излупените домати насечкани на поситно, шампињоните и мајчината душица, продинстајте уште некоја минута потоа додадете ја тиквицата,изрендана и процедена и 2те чешниња лук,продинстајте уште 2-3 минути и налејте вино.


Кога виното ќе испари, тргнете го варивото на едната страна од тавата и додадете ги двете јајца (на око). Во оваа тава бидејќи е мермерна, не лепи воопшто не се додава масло туку на самата пареа јајцата се готват покриени една минута. Потоа ја тргате тавата и ја оставате уште една минута покриена.

Ручекот е спремен. Доколку пиете вино, послужете се со една чаша. Добар апетит.


Со овој рецепт може многу да се експериментира. Пред крај додадете си моцарела,а може и сварена паста. Одлучете вие .



За Женски магазин, готви Маја Зивчевиќ