Во бракот има 4 нивоа на комуникација помеѓу партнерите: За да биде добро, мора да функционираат барем две, во спротивно ќе следи развод - тврдеше Владета Јеротиќ

„Постојат четири нивоа на комуникација меѓу партнерите во бракот: духовно, интелектуално, емоционално и физичко. За добар брак треба да функционираат најмалку барем две ниво. Кога еден или друг не успеваат, треба да поработат на другите“, објаснил Владета Јеротиќ, познат српски академик, доктор, психијатар и писател.

„Децата не го зацврстуваат бракот. Онаму каде што бракот е добар, со децата може да стане уште подобар. Онаму каде што не е добро, станува полошо. Стабилните бракови се стабилни без разлика колку деца има. Значи, дете е токму тоа што е брак“, изјавил Владета Јеротиќ.

Ако мајката, со нејзината љубов кон детето манифестирана со доење, грижа и наклонетост (не прекумерна грижа, бидејќи таа грижа е знак на невротичен страв кај мајката) - на оваа мајчинска љубов набргу и се придружува таткото - остануваат доследни во изразувањето вистински чувства за детето (останувајќи постојано врзани еден за друг во љубовта) - се создадоа поволни услови вербата на детето во животот да остане трајна.

„Она што ќе одлучи дека детето неправилно се развива е недостатокот на топлина, сигурност и авторитет од самите родители. Затоа што ако детето е навистина беспомошно на почетокот, од кого може да го добие првиот неопходен импулс кон сигурност и грижа освен од родителите? Тоа нема друг критериум за сопствената вредност освен признанието што го добива од најблиското опкружување“.

На малото дете му треба внимание, дружење, заштита, морално охрабрување и љубов повеќе од било кога. Претпоставката е дека љубовта всушност се раѓа на таа рана возраст кога детето чувствува дека неговата потреба за сигурност е релативно задоволена и дека ја задоволила пред се мајката која во неа ги внесува своите непосредни и несебични чувства, рече Јеротиќ.

Фото:Принтскрин/Јутјуб
Извор: Zena.blic.rs