Зошто луѓето мислат дека љубовта исчезнува со потпис пред матичар и свадба?!

Љубовта и бракот се два поврзани концепти, но сосема различни. Некои веруваат дека љубовта исчезнува со потпис, односно со свадба?! Дали е тоа навистина така?

Луѓето често мислат дека кога стапуваат во брак, тоа е некако потпис на нивната љубов, како печат кој гарантира дека ќе трае вечно, особено ако се венчаат пребрзо. Сепак, поради некоја причина, многумина се соочуваат со фактот дека љубовта, наместо да расте, некако исчезнува или изгледа помалку интензивна по бракот. Зошто?

Можеби очекувањата се преголеми или не се запознале добро...

Целата подготовка за венчавката, организацијата, стресовите од неа, може сериозно да ја разнишаат врската. Да се ​​преселат од таа прекрасна, романтична фаза на заљубување на теренот каде што се борат со вистинските предизвици на животот заедно. Различни мислења, притисоци, сето тоа може да влијае на чувството на љубов, кое од романса преминува во суров прагматизам.

Тогаш имаме очекувања. Толку многу луѓе фантазираат за совршенство, како бракот ќе ги реши сите нивни проблеми и ќе ги направи среќни засекогаш. Кога ќе сфатат дека тоа не е така, дека бракот има свои предизвици, некои почнуваат да се сомневаат во самата љубов. Идеализацијата на бракот често води до разочарување, а со тоа доаѓа и чувство на загуба или исчезнување на љубовта.

Да не заборавиме на социјалниот притисок.

Кога ќе ја достигнете точката во врската каде што се очекува брак, притисокот да се усогласите со општествените норми може да биде огромен. Во вашата желба да ги исполните тие очекувања, можеби ќе донесете одлука да се омажите без навистина да размислувате за вашите чувства. Но, кога еуфоријата на венчавката ќе помине, можете да почувствувате како љубовта избледува затоа што се потпирате на надворешните околности, а не на вистинската врска меѓу вас.

Љубовта не е едноставна работа. Се менува, расте, но бара и постојан напор. Свадбата може да биде пресвртница, но не смее да биде единствениот фактор што ја одржува љубовта. Важно е да се разбере дека тоа е пат кој бара посветеност и работа, бидејќи љубовта, како и бракот, не е магична, туку длабоко човечка и сложена.

Има и ситуации кога двајца се долго време заедно, делат и добро и лошо, но едниот се чувствува несигурно затоа што другата страна упорно одбива да се посвети на тоа судбоносно „ДА“.

Чувство на несигурност и непрепознатливост

Една жена ги сподели своите чувства на оваа тема:

„Знаете, ова е една од оние ситуации каде што се чувствувам навистина несигурно, сето тоа поради таа венчавка. Тој и јас сме долго време заедно, но кога и да ја спомнам венчавката, тој одбива да ја официјализира. И не можам да лажам, се чувствувам како да не ми дава доволно значење.

Се обидов да почнам разговор за тоа, но навистина не разбирам што го спречува да го направи тоа. Го прашав зошто, но одговорите беа некако матни. И сега, еве ме, се чувствувам како да сум во некоја чекална каде што не знам што ќе се случи.

Разбирам дека луѓето имаат свои причини, но некако би сакала да ја споделиме истата визија за иднината. Се обидов да предложам некои компромиси, но се чини дека е тешко да се дојде до тоа. Се прашував дали има смисла да останеме во врска ако не сме на иста страна кога станува збор за тие посериозни чекори.

Дуро, размислував и за брачно советување бидејќи очигледно нешто не е во ред кога се чувствувам вака. Можеби професионален терапевт би можел да помогне да се расчистат овие недоразбирања и да се најде начин како и двајцата да се чувствуваме побезбедно.

Во меѓувреме, работам на мојата лична самодоверба, бидејќи оваа ситуација навистина го нагласува чувството на несигурност. Се обидувам да се фокусирам на моите цели и раст за да ја изградам мојата самодоверба, без оглед на тоа што се случува во врската.

Во суштина, ова е тешка ситуација и не е лесно да се најде решение. Само се надевам дека ќе можеме отворено да разговараме и да најдеме начин заедно, бидејќи љубовта е прекрасна, но чувствувам дека треба да разговараме за нашите потреби и желби за иднината“.

Ако некој од вас не се чувствува удобно за нешто и ако компромисот не може да се постигне без разлика колку се обидуваат да се најде решение, бидејќи едниот е строго за „НЕ“, додека другиот е строго за „ДА“, можеби е време да продолжите понатаму.

Нема причина да живееме во некаква заблуда и да чекаме нешто што нема да дојде затоа што само го одложуваме разочарувањето и губиме време на себе и на другите.

Фото: Unsplash.com
Извор: Svetplus.com