,

РЕЦЕПТ: Веге плескавици

Има денови кога не ми се јаде месо и затоа си правиме најразлични плескавици од зеленчук. Овие ни се едни од омилените. И секако погодни се за целото семејство. Потребни состојки: 300 гр. Тиквички 1 Морков 1 Кромид 1 Чешне лук 1 лажица мајчина душица Кора од 1 лимон. 2 лажици овес (мелен) 1 јајце 1 лажица хумус Сол и бибер Прво изрендајте ги тиквичките и оставете ги во цедалка да се цедат. Во сад ситно изрендајте ги морковот, кромидот и лукот и додадете ги зачините. Потоа додадете ги тиквичките (убаво истискајте, да нема вода во нив), јајцето, зачините, овесот и кората од еден лимон. Измешајте да добиете леплива хомогена смеса. Формирајте плескавички и печете на тефлон тавче со неколку капки маслиново или кокосово за готвење. Bon appetit За Женски магазин, готви Маја Зивчевиќ