,

РЕЦЕПТ: Бурек

Со сестра ми сме многу приврзани, но веќе долг период живееме одвоено и се гледаме сè поретко … За празници скоро па никогаш не сме дома, а ни таа, па така кога ќе ме фати носталгија за сестра, помислувам на бурек. Не сум носталгичар по природа, ама за сестра се сум … Ако некој сака бурек, тоа е сестра ми. Кога и да дојде дома, прво оди во бурекџилница, а кога доаѓа некогаш да не посети, не ни прашувам што сака знам. БУРЕК. Always and forever … Ова е мојата верзија на домашен бурек. Потребни состојки: 500 гр. Мелено месо (говедско) 100 мл. Црвено вино 1 главица кромид 2 лажички бибер 1 прашок за печива 200 мл. Кисела вода 40 мл. Маслинови Готови кори (тенки) Вклучете ја рерната на 220 степени. Насечкајте го кромидот на ситно, јас го рендам и продинстајте го на маслиново масло. Додадете го месото, пропржете 5 мин и додадете ги биберот и виното. Промешувајте додека виното не испари, пропржете уште некоја мин и посолете. Прашокот за печиво, киселата вода и маслиновото масло, промешајте ги заедно. Во тавче 24 цм. Ставате една кора, но да ви излегува надвор од тавчето од сите страни. Попрскајте ја цела кора со мешавината. Потоа ставете 2 кора, една до друга стуткани и повторно попрскајте ги. Ставете го филот и врз него ставете уште две кори една до друга стуткани и повторно попрскајте. На крај со кората која виси нанадвор прекријте го бурекот и убаво испрскајте со смесата. Печете околу половина час. Или додека не добиете златно кафена кора. Доколку сакате да е помрсно, откако ќе се испече, превртете го и измачкајте со маслиново или путер. Bon appetit. За Женски магазин, готви Маја Зивчевиќ