Прв пат пробав во макробиотичкиот ресторан во скопјанка… Уф одамна беше тоа. За мене лично е одлична замена за ручек без месо, ем е вкусно ем заситува. Мислев дека е некое наше јадење сè додека не заминав во првата наша арапска земја од неколкуте и дознав дека всушност потекнува од Египет но многу земји од блискиот исток го присвоиле.
[gallery size="large" ids="6272,6273"]
Ајде ,засукајте ракавите и во кујна. Многу е едноставно,навистина!
Потребни состојки:
400гр. Наут (не од конзерва)
20гр. Сусам
1 мала лажичка прашок за печиво
1 голема лажица коријандер
1 голема лажица црвен пипер
4 чешниња лук
1 главица кромид (средна)
Магданос (една рака)
2 големи лажици маслиново
Сол и бибер (секогаш и секаде)
За дресинг:
200гр. Тахини
2 големи лажици јогурт
1 лимон
2 големи лажици сусам
2 големи маслиново
Сол и бибер
Наутот покиснете го во вода и нека отстои цела ноќ. Наредниот ден ставете ги сите соостојки во блендер или мултипрактик и мелете додека не добиете хомогена смеса.
Потоа проверете дали смесата е сува и леплива. Доколку е малку потечна додадете 2 до 3 лажици брашно од наут доколку немате ставете бело. Оставете ја смесата да отстои мин. половина час до 45мин. Потоа направете топчиња или мали плескавички и пржете во масло по желба. (Обидете се да биде поздрава варијанта од обичен зејтин). Може и да ги печете во рерна на 200 степени околу 20 мин. Да добиете златно-кафена боја.
За дресингот: исцедете го лимонот и во подлабок сад ставете ги сите состојки и мешајте да добиете хомогена смеса. Јас лично сусамот го тестирам неколку минути на тавче повкусно е. Но, може и така да го ставите.
Готовиот фалафел може да го послужите како мезе или пак во тортиља со свеж зеленчук и тахини дресинг.
Bon appetit.
За Женски магазин, готви Маја Зивчевиќ