Ако уште размислувате дали да се вакцинирате, ова е за вас: Која е разликата помеѓу симптомите на ковид помеѓу вакцинирани и невакцинирани

Постојат драстични разлики во симптомите на ковид-19 помеѓу вакцинирани и невакцинирани луѓе - покажуваат истражувањата.

Кои се симптомите на корона кај луѓето кои се вакцинирани, во споредба со оние кои не се вакцинирани? Ова е прашање што го поставуваат многу луѓе во последно време, особено од појавата на позаразниот, делта сој, па, што е причина за драстичното зголемување на бројот на новозаразени?!

Иако вакцинацијата не заштитува целосно од инфекцијата, што е веќе познато, таа штити од тешки симптоми и смрт - ова го покажаа и податоците што хрватскиот портал Индекс ги доби од инфектологот д -р Бруно Барчиќ.

Симптоми кај вакцинирани

„Кај вакцинираните се многу поблаги, помалку шмркаат, помалку ги боли грлото, имаат мала температура и побрзо поминува. Само едно вакцинирано лице заврши на интензивна нега и почина. Тој има 90 години -старо лице, тој беше позитивен., но тој не умре од ковид, тој беше примен кај нас поради епилептичен напад. Ниту еден од нашите вакцинирани лица не починал од ковид“, истакна д -р Барчиќ.

Инфектологот рече дека генерално, нема многу вакцинирани пациенти во болницата.

„Тоа се претежно невакцинирани луѓе, вклучително и помлади. Значи, имавме 12 пациенти помлади од 50 години. Една жена, родена во 1972 година, почина. Таа немаше хронични заболувања, почина од пневмонија предизвикана од ковид. Не беше вакцинирана. "

Тој наведува дека ако се вакцинираат и се заразат со корона, луѓто генерално имаат поблаги симптоми, но и дека се хоспитализираат се повеќе млади луѓе кои не се вакцинирани.

„Најмладите кои имаа пневмонија беа родени '87 година,  '84 година, имаме многу такви кои се во '70 -та година. Ниту еден од нив не е вакциниран, и тие имаат тешки клинички слики", вели д -р Барсиќ.

Симптоми кај невакцинирани

Хрватскиот институт за јавно здравје рече дека најчестите симптоми кај луѓето со ковид кои не се вакцинирани се треска, кашлица, замор, болки во мускулите, болки во грлото, дијареа, губење на вкус и / или мирис. Оние кои развиваат посериозни симптоми може да имаат проблеми со дишењето, т.е. отежнато дишење, болка или притисок во градите.

Некои луѓе заразени со вирусот САРС-КоВ-2, додаваат тие, можат да бидат асимптоматски (асимптоматски), а сепак, како и оние со симптоми, тие можат да бидат извор на инфекција за луѓето во близок контакт.

„Вакцините против ковид -19 се ефикасни во превенција на болести, особено тешките форми на болеста кои можат да завршат со хоспитализација или смрт. Врз основа на моментално достапните податоци, доколку целосно вакцинирани лица се инфицираат и развијат симптоми, клиничката слика е генерално поблага отколку кај невакцинираните поединци. тоа значи дека вакцинираните луѓе се со помала веројатност да бидат хоспитализирани или да умрат отколку луѓето кои не биле вакцинирани “, рече Хрватскиот институт за јавно здравје.

извор:stil.kurir.rs