Антивирусна храна за силен имунитет

Како да се зголеми одбраната на телото


Дали знаевте дека има повеќе од 400 различни вируси кои можат да предизвикаат инфекции, вклучувајќи обична настинка, грип, хепатитис, мононуклеоза и друго? Да се ​​биде во сезоната на грип, како и новиот COVID-19, важно е да размислите како да ја зголемите одбраната на телото.

Постојат многу начини на кои може да се шири вирус. Кај животните, вирусот се пренесува преку инсекти што цицаат крв. Некои вируси, како што е грипот, се шират со кашлање и кивање. За среќа, постои голем број на антивирусни храни, билки и зачини кои можат да ни помогнат да ја подобриме одбраната на организмот.

Погледнете кои продукти(храна), покрај рибата, квалитетно црвено месо, мед, јајца, лук, кромид, оригано, е добро да ги додадете во вашето мени, особено во сезона на вируси, настинки и грип.



Шитаке печурки

Овие вкусни печурки се богати со бета-глукан, кои се антивирусни соединенија. Се покажало дека ја инхибираат репликацијата на вирусот и ја подобруваат имунолошката функција на организмот. Според некои студии, печурките шитаке имаат значителни антибактериски и антифунгални својства.



Ѓумбир

Ѓумбирот е еден од најчесто користените зачини за ублажување на симптомите на настинка и грип. Тоа е соодветна антивирусна храна кога сакаме да го зајакнеме имунитетот. Научниците веруваат дека зачинетиот зачин му помага на организмот да биде поотпорен на HRSV (човечки респираторен синсистички вирус, главна причина за инфекции на долниот респираторен тракт) со блокирање на можноста на вирусот да се закачи на клетките и да го стимулира лачењето на соединенија кои помогне во спречување на вирусни инфекции.



Цимет

Циметот е повеќе од зачин со убав мирис кој што го додаваме во чаша капучино или слатки. Активните соединенија содржани во циметот имаат антивирусно, антимикробно, имуномодулаторно и антиинфламаторно дејство. Некои студии покажале дека цимелалдехидот, соединението кое му дава на циметот карактеристична арома, го спречува растот на вирусот и на грипот. Cinnamaldehyde исто така ги инхибира(спречува) Listeria и Escherichia coli во храната и штити од разни габи, вклучително и Candida albicans.



Храна богата со пробиотици

Пробиотиците се корисни бактерии кои се наоѓаат во многу видови храна. Нивната редовна консумација го промовира здравјето на дигестивната функција а, како што знаеме, голем дел од нашиот имунитет се наоѓа токму таму. Додадете јогурт, овошен јогурт, кисели краставички.



Ехинацеа

Ехинацеа е една од најмоќните билки против вируси. Може да се најде во форма на чај или додатоци во исхраната. Неговиот редовен внес може да ја подобри одбраната на телото, но исто така да ни помогне да закрепнеме побрзо од настинки или грип. Голем број на студии покажаа дека билката е богата со фитохемикалии кои имаат способност да ги намалат вирусните инфекции.


Бозелот има посебни својства: Неопходно растение за периодот на настинки