БЕБЕ СТАРО 18 ДЕНА ЗАРАЗЕНО СО КОРОНА ВИРУСОТ: Со мајката е хоспитализирано во Ковид 2 – центарот „Козле“

Во Институтот за белодробни заболувања кај децата „Козле“, како Ковид 2-центар во држвата, во моментов се хоспитализирани 5 позитивно дијагностицирани деца на корона вирусот и тоа најмалиот пациент е бебе старо само 18 дена, а највозрасниот е тинејџер од 18 години.

-Бебето е тука со неговата мајка која исто така е позитивна на вирусот. Тријажата, дијагностиката и третманот на децата заболени од Ковид-19 се одвива непречено и покрај сите отежнати услови и извесни проблеми. Она што е посебно важно и би сакал да го истакнам е дека нивната клиничка слика е стабилна и без компликации. Педијатрискиот тим прави задолжителна протокаларна обработка при што се воспоставува понатамошен режим и третман. Целата изјава за лабораториските параметри за малите пациенти од директорот д-р. Ангелчо Андоновски, прочитајте ја на Фактор