Чилито е здраво - еве зошто е добро да ги јадете

Чили пиперките се многу здрави. 

Народите кои постојано користат чили во исхраната многу поретко имаат проблеми со  срцеви болести, мозочен удар и тромбоза.

Капсаицинот не им дава само лутина на пиперчињата, туку и посебни лековити својства.

Tие имаат антивоспалителни својства. Капсаицинот ја блокира супстанцијата Р која е поврзана со воспалителните процеси во организмот. Редовната консумација на чили може да послужи како одлична превенција на артритис.

Лутите пиперчиња го намалуваат нивото на холестерол и триглицериди, па затоа го спречуваат создавањето на крвни грутки. 

Лутиот вкус ја зголемува термогенезата, односно создавањето топлина во организмот. За процесот на термогенеза потребно е трошење дополнителни калории што резултира со губење масни наслаги.