Денес се Младенци: Секоја невеста треба да го испочитува овој обичај, а ако не знаете што да им купите, еве идеја

Денеска се празнува Денот на четириесетте свети маченици, празник кај народот познат како Младенци. Многу обичаи се поврзани со овој празник, а сите се однесуваат на младите парови.

Според обичаите, младенците ги слават сопружниците во првата година од бракот, оние кои се венчале по 22 март претходната година. На тој ден младите младенци примаат гости во својот дом, кои им носат подароци и на тој начин помагаат на почетокот на бракот и животот. Младите домаќинки ги пречекуваат гостите и ги покажуваат своите вештини и умешност подготвувајќи 40 специјални колачи, таканаречени „младенчиња“.

Младенците се датумот кога црквата и верниците се сеќаваат на страдањата на Светите четириесет војници, кои го прифатиле христијанството во 320 година, за време на владеењето на императорот Ликиниј, и покрај експлицитната забрана на царот. Овој празник во црковниот календар е означен со црно.

Така ним им е посветен 22 март поради венците со кои мачениците се овенчаа со љубовта Христова. На црковните венчавки на главите на младенците се ставаат венци кои имаат тројна симболика:

Царски венци - секој човек е император во своето мало царство во неговата куќа

Маченички венци - затоа што во бракот треба да се жртвуваш

Венци на бесмртна слава - во царството Христово.

На овој ден, обичаите наредуваат жените да станат рано и да месат младенчиња за долг, среќен и сладок живот, а потоа им ги нудат на сите посетители кои им доаѓаат на гости преку ден.

Посетата на младенците и носењето подароци се модерни обичаи, но сега се широко распространети насекаде. Се верува дека на Младенци треба да дојдат сите што биле на свадбата, но сепак тој ден на гости доаѓаат само најблиските и пријателите.

Младенците секогаш паѓаат за време на постот, па храната што се подготвува тој ден мора да биде во согласност со тоа - поради вербата, здравјето и напредокот на младиот брачен пар и децата.

Покрај младенчињата, добро е младенците да јадат мед, варени коприви и зеленило за да ја прочистат крвта.

Како што е вообичаено денес да им се донесе подарок на младенците, многумина се прашуваат што би било најсоодветно.

Повеќето луѓе ќе купат апарати за домаќинството, што е сосема соодветен подарок, се додека знаете дека на младенците токму тоа им е потребно.

Во секој случај, како и за секој подарок, важно е вниманието, а не износот на пари што се издвојува за подарокот.


    Фото: unsplash