Деновиве малку сум разочаран! Ќе помине. Или нема. Едно од двете: Најубавите цитати од легендарниот Балашевиќ

Познатиот музичар Ѓорѓе Балашевиќ почина денеска во својата 67-ма година од животот, пишуваат српските медиуми.

Пред само три дена беше примен на Инфективната клиника во Белград, каде се лекуваше од воспаление на белите дробови, предизвикано од коронавирус.

Цел Балкан жали по еден од најдобрите текстописци и рецитатори, кој во спомен за својот талент остава да сведочат сите негови песни.

Токму во тоа име споделуваме едни од најубавите љубовни цитати од легендарниот Ѓорѓе Балашевиќ, еден и единствен:


„Се вљубувате затоа што вам ви е потребно, а сакате затоа што на некој друг му е потребно“.

"Среќните никогаш не размислуваат за среќа. Тоа е работа за несреќните. Секој ја забележува среќата во несреќа, а само будалите размислуваат за несреќата во среќата. И искусните..."

„Постојат милион градови во кои можете да одите, но само еден на кој можете да се вратите“.

„Некои победи се добиваат на офанзивата!“

„Сè има свое, кога замрзнува и врие, кога ја менува бојата, кога вене и созрева, сè има свој почеток и крај, темнината постои за да ја открие светлината... “

„Кога навистина се грижите за некого, нивните грешки не ги менуваат вашите чувства, затоа што умот се лути - но срцето сепак се грижи“.

„Кога таа би била снегулка, јас сигурно ќе бев јануари. И не би можеле да нè замислат еден без друг“.

„Зимата е како и жената - има добри и лоши страни. Може да ги видите добрите страни и да ги почувствувате лошите“.

"И тогаш ќе дознае дека е единствената што некогаш сум ја сакал. Дека ги сакав сите други со темната страна на моето срце. Спасувајќи се себеси, учејќи се како најдобро да ја сакам кога конечно ќе ја пронајдам".

„Очигледно, гледавме на светот од различни точки. Или гледавме на различни светови од иста точка?“

„Има чудни магнети во нас. Ништо не привлекува како отфрлањето“.

„Ќе се заљубам, решив ненадејно. Есен е, сепак, јас сум малку стар да чекам до пролет“.

„Деновиве малку сум разочаран! Ќе помине. Или нема. Едно од двете“.

"Таа го прифати секој дел од мене и никогаш не побара да се сменам. Таа беше единствената на која и кажав како навистина се чувствувам. Таа не ме молеше да ја држам како капка вода во дланката на мојата рака. Фактот дека ја сакав беше сосема доволен за неа".

„Деновите без неа се како црно-бели фотографии од цветна изложба“.