Доколку редовно ја појадувате оваа намирница правите голема грешка

Нутриционистите се согласија во едно – најлоша намирница која може да ја појадувате е бананата. Тие се слатки, брзо заситуваат, даваат енергија и делуваат како здрав избор. Сите знаат колку е добро ова овошје за организмот – го зајакнува имунитетот, но ги смирува живците, ги опушта мускулите, а богати се со калиум и витамин Б6.

Меѓутоа, се ова не ги прави доволно добри за утрински појадок, препорачува холивдускиот нутриционист Дерил Џофре.


Според него причина за тоа е што бананата содржи 25% шеќер. Фруктозата предизвикува брзо зголемување на нивото на инсулин. Интересно, внесот на шеќер во раните утрински часови ќе предизвика лоша дигестија. Доколку не сакате да се откажете од бананите, тогаш може да ги комбинирате со масти, како на пример јогурт, сирење, бадами,цимет.