Должината на прстите открива дали жената е склона кон прељуба: Еве што заклучија научниците

Во истражувањето учествувале 274 жени, а нивната ДНК потоа била тестирана

Жените со долг показалец на левата рака и оние чиј прст до малиот прст  е пократок се повеќе склони кон прељуба, тврдат авторите на студијата од Универзитетот Оксфорд.

Како што велат, таквите жени биле изложени на повисоко ниво на женскиот полов хормон естроген додека биле во стомакот на мајката, па сега, како што велат, се украсени со потипични „женски“ карактеристики.

Спротивно на тоа, изложеноста на повисоко ниво на тестостерон, машкиот полов хормон, резултира со подолг прст до малиот прст и пократок показалец. На пример, мажите со такви карактеристики наводно се повеќе мажествени и подобри спортисти.

Ова истражување го спроведе Ајлунед Пирс од Оксфорд. Тие ја испитуваle должината на прстите кај 274 жени, а потоа ја тестирале нивната ДНК. Покрај тоа, испитаниците биле подложени на психолошки тестови за квалитетот на нивните односи. Жените кои биле изложени на повисоки концентрации на естроген во матката биле поимпулсивни и ги оцениле нивните љубовни врски како незадоволителни.

Пирс реклe дека откритието е интригантно, бидејќи се веруваше токму спротивното - дека поженствените жени се помалку импулсивни и позадоволни од своите романтични врски.

Таа изјавила дека таквите жени се попривлечни за мажите, и ако тоа се комбинира со потенцијално незадоволство во врската, патот до прељуба е многу сигурен. Според неао, научниците го нарекуваат „импулсивно парење со мажи кои не се нивни партнер“, пренесува Дејли Меил.

Како да се измерат прстите?

Поврзете ги прстите и ставете ја дланката на хартија. Означете ги долните точки на малиот прст и показалецот, веднаш од дланката, при првото превиткување. Потоа означете ги горните точки, врвовите на прстите и споредете ги резултатите со линијар.

Жените со пократки колкови се со поголема веројатност да бидат адвокати

Жените со лев палец подолг од показалецот имаат поголеми шанси да работат работи што традиционално се сметаат за мажествени, на пример, како адвокати или менаџери. Оние чиј показалец е подолг, почесто избираат професии потипични за сите жени, како што се работа во градинка или училиште.

Истражувачите од Националниот институт за истражување во Русија дојдоа до ова сознание откако ги анализираа податоците на 1.500 мажи и жени чии прсти први беа дигитално измерени. Значајни разлики беа забележани кај левите раце кај жените.