Го правеа сите баби: Традиционален десерт кој плени со својата арома - Печени дуњи со мед и зачини
Печените дуњи се стар домашен рецепт кој плени со својата едноставност, но со богат вкус на мед и цимет. Совршен избор за студените денови.
Печените дуњи некогаш беа незаменливи на трпезите, особено во есенските и зимските месеци. Ова овошје е познато по својата цврстина и специфичен вкус, но кога се пече и се комбинира со мед и зачини како цимет и каранфилче, се претвора во вистинско кулинарско богатство. Подготовката на овој десерт е едноставна, а резултатот е мирисна и вкусна бонбона која се топи во устата.
За подготовка потребно е да се изберат зрели дуњи. Најпрво измијте ги и пресечете ги на половина, а средината извадете ја со семките. Секоја половина намачкајте ја со мед и обилно посипете со цимет и каранфилче. Дуњите се ставаат во плех, се налеваат малку вода за да се создаде пареа и се пече во загреана рерна на 180°C околу 30 до 40 минути додека не омекнат.
Овој десерт може да се сервира топол, со топка сладолед од ванила или прелив од мед. Дуњите се богати со влакна, витамини и антиоксиданси, што ги прави не само вкусен, туку и здрав избор. Нивниот природен слатко-кисел вкус во комбинација со мед и цимет создава посебен контраст кој го плени непцето и често буди носталгични спомени од шпоретот на баба.
Извор: Trpeza.alo.rs