Храната која ја јадеме секој ден има бактерии кои предизвикуваат парализа: Демне во горештините, внимавајте на овие намирници!

Бактерија која предизвикува бројни штети демне во храната на високи температури.

Високите температури и воздухот во текот на летото бараат посебна грижа при подготовката на храната. Опасност демне во различни видови батерии, меѓу кои особено ризична е онаа што предизвикува листериоза, бактериска цревна инфекција на која трудниците се исклучително чувствителни.

Која храна го поттикнува нејзиното размножување, како да се заштитите, како да ја распоредите храната во фрижидер и колку тешки може да бидат последиците од оваа бактерија, откри д-р Славица Мариш во „Јутру“ на Прва.

„Тоа е бактериска инфекција која е предизвикана од бактерија која се наоѓа насекаде околу нас, во почвата, водата, дигестивниот тракт на многу животни. Се инфицираме со конзумирање контаминирана храна. Тоа може да биде зеленчук, месо, непастеризирано млеко, младо сирење, сувомеснати производи, сушено месо, сушена риба. Ова се најчестите производи кои се подложни на развој и размножување на оваа бактерија. Она што оваа бактерија ја одвојува од другите е тоа што се размножува на ниски температури, кои се движат од 0 до 45 степени, што значи дека може да се размножува и на температура во фрижидер. Тоа ја прави опасна“, вели докторот.

Според неа, многу е важно како се чува храната, колку се лади и како се подготвува.

„Во овој момент, контаминација се јавува при подготовката на самата храна. Она што можеме да го преземеме се процедурите кои вообичаено се препорачуваат за безбедно складирање на храната. Овошјето и зеленчукот треба да се мијат па дури и она што се лупи на пример краставици, дињи. Одделете ја преработената од непреработената храна и добро би било храната веднаш да ја конзумирате. Ако помине долго време од ладењето тоа е доволно време за да се заразите со бактерии“, истакна д-р Мариш и додаде:

„Кога ја чуваме храната во фрижидер, треба да внимаваме како ја чуваме. Термички обработената храна треба да се става на горните полици, а сировата храна на долните полици“, објасни таа.

Како да ја препознаеме инфекцијата?

„Има две форми. Неинвазивната форма е лесна инфекција, која се карактеризира со треска, главоболка, гадење, повраќање и може да се јави кај сите лица со нормален имунитет. Периодот на инкубација за оваа болест обично трае неколку дена“, рече докторката и објасни дека потешката клиничка слика создава сериозни последици.

„Трудниците се подложни на потешка клиничка форма, тие се 20 пати почувствителни на листерија во однос на другите луѓе. Може да се појави вкочанет врат, нарушување на рамнотежата, дури и парализа на некои мускули. Може да се појави и воспаление на мозокот“, објасни д-р Мариш.


Фото: PRVA TV/PRINTSCREEN

Можеби ќе ве интересира:

СТОМАЧНИ ВИРУСИ СО ТЕМПЕРАТУРА И НАД 39: Некои состојби може да бидат многу опасни посебно за децата, педијатрот Андоновски со сите детали