Имунолог Каменов: Луѓето кои имаа ковид-19 и го земаа овој витамин, станаа на нозе третиот ден!

Тајната е во ова, тврди докторот Борислав Каменов

Имунологот Борислав Каменов за „Н1“ изјави дека витаминот Д е најважен за заштита на организмот од коронавирус, како и од други сезонски вируси.

Каменов посочи дека возрасните треба да земат до 10.000 единици од овој витамин за да се одбранат од болести, додека таа бројка кај помладите е 5.000.

„Ефективноста на витаминот Д е неспорна и мислам дека тоа е тајната зошто болеста се интензивира во последно време. Бидејќи додека времето беше убаво, додека беше сончево, витамин Д добивавме и преку сонцето. Многумина најдоа замена, оние кои имаат ниски вредности на тој витамин. Сега, кога тој витамин го нема повеќе, ние сме фокусирани на замена и тоа го правиме во екстремно мали дози. Познавам многу пријатели кои пијат 400 единици, најмногу 1.000, и тие сметаат дека е доволно “, наведува Каменов и објаснува дека има препораки кои велат дека младите треба да земат до 5.000 единици, а постарите 10.000 единици на ден.

Тој посочува дека на пациентите им се потребни енормно големи дози, како и дека граѓаните сепак земаат премалку витамин Д.

„Ние не го познаваме вирусот доволно добро, но треба да го препознаеме нашиот организам. Ако немаме доволно витамин Д, тогаш сме екстремно изложени на ризик од заразување со коронавирус. Не велам дека мерките не се важни, но не се доволни за ова време “, нагласува Каменов.

Тој потсетува дека витаминот Д се препорачувал и порано, и дека бројот на пациенти се намалил после тоа, но предупредува дека состојбата се променила со промената на времето и дека е потребно да се зема во предвид.

Тој предупредува дека се случило, особено во САД, некои пациенти да се предозираат со овој витамин, бидејќи некои од нив земале и по 80 000 единици.

„Сè може убаво да се следи и можеме да бидеме сигурни дека нема да има предозирање. Иако, стравот од предозирање е непотребен. „Имаше болни луѓе кои добија до 100.000 единици, а после тоа станаа на третиот ден“, забележува тој.

Каменов одговори на коментарите на некои лекари дека не постои професионален протокол за земање толку многу витамин Д со контра-прашање: „Уште колку луѓе треба да страдаат додека не се смени протоколот“.

Тој посочи дека покрај витаминот Д, многу е важна и состојбата на организмот, а особено состојбата на цревата, односно дигестивниот тракт.

„Оние луѓе кои имаат надуеност и се трујат со млеко или некоја друга храна, имаат голема количина токсини кои се натпреваруваат во потрошувачката на витамин Д. А тој витамин го убива вирусот во суштина. И не само што го убива, туку и спречува жесток клеточен одговор “, нагласува Каменов.

„Студиите покажаа дека оние кои имаат нормално ниво на витамин Д ретко заболуваат од ковид-19, а сите оние кои имаат малку витамин Д се разболуваат и многу често умираат“, заклучува Каменов.


Фото: N1

Можеби ќе ве интересира:

Го намалува ризикот од рак и го зголемува имунитетот: Намирницата наречена „кралица на есента“