ИНТЕРВЈУ Д-Р. ВЕЛО МАРКОВСКИ: Вакцина против вирус не се прави за една година

Некој што веќе се изборил со корона вирусот, не може повторно да биде позитивен, смета инфектологот Вело Марковски, кој во интервјуто за Фактор, својот став го темели на мислењето дека брзите ПЦР тестови за Ковид-19 не се најсоодветни. Според него, светот нема да ја добие посакуваната вакцина преку ноќ, бидејќи, како што вели, целиот процес има голем број фази. Нагласува дека очекувањата на луѓето дека многу скоро научниците ќе развијат вакцина, а особено поради наметнатото верување дека тоа е едиснтвен спас од пандемијата е многу поопасно од самиот вирус. Во оваа насока, професор Марковски потенцира дека доколку се развие вакцина пред пред 2022, тоа само ќе биде потврда на теориите на заговор дека со нејзиното производство е започнато пред да се појави болеста и пред да се прогласи пандемија со Ковид-19. За него, повеќе од очигледно е дека во светот постојат интереси пандемијата да потрае, бидејќи, како што појаснува, ако овој проблем беше оставен само на науката, за кус период ќе имаше разрешница. 

Последните денови сведоци сме на случаи на повторна зараза и тоа во краток временски период кај граѓани кои претходно го прележале корона вирусот, дали е тоа случај и со останатите респораторни вируси и зошто ова се случува?

Д-р. Марковски: Не, тоа не е можно. Такво нешто не може научно и стручно да се објасни. Единствено како асоцијација ми иде вицот “зошто босанец го боли окото кога пие кафе“ – затоа што не го вадел лажичето од филџанот. Треба сериозно да се анализираат сите добиени резултати дали се во корелација со клиничката слика. При тоа, ова е уште еден доказ за многу пати изнесените ставови од мене, но и од многу други колеги дека ПЦР техниката не е најсоодветна за докажување инфекција и/или болест  кога е во прашање која било горнореспираторна инфекција, во случајов КОВИД-19.

Целото интервју на др. Вело Марковски прочитајте го на фактор.мк