Јадете ја оваа храна три пати неделно и заборавете на пробиотици! Многу Македонци не можат ни да ја замислат зимата без ова

Кисела зелка треба да се јаде многу пати неделно, така што добиваме доволно добри бактерии што не ни треба да купуваме пробиотски додаток

Киселата зелка може да ги замени пробиотиците, се согласија во емисијата „Уранак“ на телевизијата К1, професор д-р Воислав Перишиќ и нутриционистката Бранка Мирковиќ.

Киселата зелка е една од ретките намирници што е подобра и поздрава кисела, а двајца експерти за здрава исхрана објаснија зошто. 

- Киселата зелка е задолжителна, таа е вистински извор на витамин Ц, самата има пробиотски бактерии на листовите, од растително потекло, lactobacillus planarum. Станува збор за бактерија која се наоѓа во популарните пробиотици, кои не мора да ги купувате доколку јадете кисела зелка. Јадете кисела зелка три пати неделно, таа има и важни влакна за забрзување на столицата, транзитот на штетни материи е толку брз и нема долг контакт со цревата, па дури ни можности за негативно влијание врз здравјето - изјави д-р Воја. .

- Тоа е единствената храна која е подобро кисела отколку свежа, има поголема хранлива вредност. Затоа киселата зелка е задолжителна во зима, само треба да внимаваме да не изгние, да престане да врие. И секако расолот е одличен за нашето здравје – ​​изјави Мирковиќ.


Фото: Youtube/screenshoot

Кардиолог Хаџи-Тановиќ: Последиците од ковид се најопасни - а ова ќе ги спаси срцето и белите дробови од колапс