Како да го држите високиот притисок под контрола пред да преминете на лекови: Советува д-р Александар (ВИДЕО)

Со висок крвен притисок се соочуваат голем број луѓе.
Како да го намалиме крвниот притисок на природен начин? Покрај адекватна исхрана, се препорачува и вежбање, а сет на вежби против хипертензија изработи познатиот руски лекар Александар Шишонин.

Специјализирал клиничка педијатрија на Институтот за детска хематологија, онкологија и имунологија, а во 2006 година отворил своја клиника за третман на крвен притисок без лекови. Тој создаде систем за вежбање кој помага при хипертензија. Тој објаснува дека мускулниот спазам го стеснува крвниот сад, со што се намалува количината на крв што минува низ него. А за да ја добие потребната доза кислород, мозокот испраќа сигнал до срцето да пумпа повеќе крв. Како резултат на тоа, срцето работи побрзо за да ја испумпува вистинската количина на крв низ тесните садови, а притисокот се зголемува. Така се развила хипертензијата.

„Хипертензијата можете да ја решите на два начина: со вежбање или со делување на спазмот со масажа“, вели лекарот Александар Шишонин. Тој забележува дека луѓето со висок крвен притисок имаат врат тврд како камен. „Ако почнете да го масирате, по масажата, по неколку минути ќе има олеснување. Притисокот ќе се нормализира“, забележува докторот.

Тој смета дека правилното вежбање може да ги опушти мускулите на вратот, а со тоа и да го нормализира високиот крвен притисок. Исто така, неговата гимнастика може да се користи за лекување на главоболки, несоница, вртоглавица и болки во рамената и вратот. Се препорачува вежбите да се прават секој ден во првите две недели од вежбањето, а потоа можете да ги правите два до 3 пати неделно.

Погледнете ги сите вежби во видеото подолу, тие се многу едноставни и се изведуваат седечки. Важно е ништо да не правите нагло и да не го грчете вратот, туку само онолку колку што сакате.


Фото и Видео: Youtube