Колку литри вино се пие во Македонија на годишно ниво?

Виното е вториот најизвезуван производ по тутунот од Македонија.

Земјава има 24 000 хектари лозови насади и на годишно ниво македонските винарии произведуваат околу 100 милиони литри, ставајќи ја земјата на 25-то место во светот. Официјалното домашно консумирање е нешто повеќе од 10 милиони литри односно само 10% од македонското производство на вино се користи за домашно конзумирање.

Македонската винска приказна има свои корени уште од 13-от век пр.н.е. Старите Македонци правеле вино од грозје кое го одгледувале и го мешале со мед бидејќи шеќерите помагале во негово сочувување. Виното го чувале во амфори во кои налевале маслиново масло на врвот за да се сопре дишењето. Потоа ги закопувале амфорите во земја и на тој начин тоа останувало ладно и зреело соодветно.

Кои се двете најважни сорти на грозје кои се одгледуваат во Македонија прочитајте на Машки магазин.