КОЛКУ СЕ ОПАСНИ И КАКО СЕ ШИРАТ МАЈМУНСКИТЕ СИПАНИЦИ - досега се потврдени 80 случаи во најмалку 12 земји

Досега се потврдени околу 80 случаи на мајмунска сипаница во најмалку 12 земји, соопшти Светската здравствена организација, додавајќи дека се истражуваат уште 50 сомнителни случаи.

Случаи на таа инфекција се потврдени во девет европски земји, како и во САД, Канада и Австралија, јавува Би-Би-Си.

Сипаница е најчеста во оддалечените делови на Централна и Западна Африка, а според Британската национална здравствена служба, тоа е ретка вирусна инфекција која обично е блага и од која повеќето луѓе се опоравуваат за неколку недели.

Вирусот не се шири лесно меѓу луѓето.

Целиот текст читајте го на Фактор тука.