Лоши навики кои го ослабуваат имунолошкиот систем

Како го ослабнуваме имунитетот без да сме свесни за тоа


Сезоната на грип и настинки е во полен ек, а покрај нив, новиот коронавирус COVID-19 ги ​​нападна животите на луѓето низ целиот свет и земјава е во вонредна состојба, а од денес и со полициски час. Сите овие патогени, го ставаат имунолошкиот систем на имунитет на ризик и сериозен на тест. Имунитетот е изложен на голем ризик, особено со некои лоши навики кои го намалуваат сопствениот имунитет.

Кои се овие грешки во нашиот секојдневен живот кои го ослабуваат имунолошкиот систем?Вие не оставате време за одмор и за грижа за себе

И физичкото здравје и менталното здравје се важни за имунолошкиот систем. Кога не си давате доволно одмор, не се грижете да се чувствувате добро и не се обидувате да ги намалите нивоата на стрес во организмот, имунолошкиот систем ја ослабува неговата отпорност. Затоа се разболувате повеќе кога живеете и работите со брзо темпо.


Јадете многу преработена храна

Преработената храна содржи големи количини на додадени рафинирани шеќери. Тие се дополнителни екстра калории на вашиот дневен внес. Покрај тоа, преработената храна содржи различни вештачки бои, конзерванси, засилувачи. Сите тие имаат лош ефект врз организмот и го ослабуваат имунолошкиот систем.Недостаток на сон

Спиењето е суштински и основен механизам што телото го има по природа и кој обезбедува голем број важни процеси на заздравување и обновување во организмот. Кога не спиете доволно и сте стресни, тоа автоматски го потиснува вашиот имунолошки систем и ве прави подложни на инфекции и зарази. За да ја зајакнете имуната одбрана, треба да спиете 8 часа секоја вечер и да одите во кревет за да воспоставите рутина. Важно е телото да функционира правилно.Пиете алкохол

Редовното консумирање алкохол може да го ослабне вашиот имунитет. Наспроти распространетата перцепција дека концентрираниот алкохол помага во борбата против вирусите и бактериите, нема научно валидна основа за ова, дури и спротивно. Дури и малите количини алкохол можат да го отежнат обработувањето, заедно со сè друго што сметаме за храна и пијалоци, а може да го ослабне имунолошкиот систем.Не сте физички активна или претерувате со вежбање

Крајностите се лоши. Имобилизацијата и седечкиот начин на живот се штетни за имунолошкиот систем. За да се подобри неговата функција, важно е да вежбате 20-30 минути на ден за да се одржите нормално ниво на метаболизам и добра циркулација на крвта.

Од друга страна, премногу интензивно вежбање е исто така штетно за имунолошкиот систем. Тие вршат огромен стрес врз телото и станува подложен на инфекција и заболувања. За да функционираат добро, имунолошкиот систем и организмот треба време да се одморат.