Мара и нејзината ќерка Мирјана заболеле од рак на дојка: На секоја дијагнозата на другата ѝ е нож во срце, а мајката и понатаму крвари поради една реченица

Кога жената ќе слушне дијагноза на рак, нејзиниот свет се претвора во најстрашниот вител од кој се обидува да најде излез.

Мара прво се разболела, а нејзината ќерка Мирјана по само четири месеци дознала дека и таа има рак на дојка. Дијагнозата на другата беше потешка за секоја од нив, а срцето на мајката се уште крвари поради една реченица 

Сознанието дека некоја болест, чие однесување не може да го предвиди, го има нападнато организмот, предизвикува ерупција на емоции кои тешко се контролираат - од парализирачки страв, преку целосен очај до желба за борба. И секогаш боли... Но, ако во моментот кога се борите за сопствен живот, дознаете дека и вашето дете е болно - боли сто пати повеќе. Токму тоа и се случило на Мара Цветковиќ (79), пензионирана наставничка од Кула, која само четири месеци откако дознала дека има рак на дојка, од докторот ги слушнала страшните зборови: „Ќерка ти е поболна од тебе“.

- Кога дознав дека имам рак на дојка, со оглед на мојата возраст во тој момент, си помислив - што е, тоа е. Ќе слушам што велат лекарите. Меѓутоа, по некое време дознавам нешто страшно, а тоа е дека и ќерка ми има рак. Во таа тешка ситуација уште помалку размислував што ќе ми се случи. Мислев само на неа. А таа, знаејќи каква сум и во каква ситуација се наоѓам, и во тој момент беше толку оптимист во зборовите што не ми дозволи да мислам на нејзината најлоша состојба во тој момент - зборува низ солзи Мара и признава дека не ги проверувала редовно градите, туку се фокусирала на проблемот со хипертензијата, за која во 2016 година и бил вграден пејсмејкер:

- Сепак, во 2017 година на мојот сопруг му се слоши, а тоа ме погоди уште посилно. Веројатно тој стрес беше почетната капсула за се што ќе следи. Не го ни забележав веднаш. И тогаш почувствував нешто, не толку големо, но молчев за да не им пречам на децата. Кажав дури кога стана многу видливо, а Мирјана веднаш ми закажа преглед кој ги потврди моите лоши претчувства.

„Ќерката е поболна од тебе“

Докторите и рекле на Мара дека нема да има операција, и препишале хемотерапија, а потоа ја чекало нов шок - дознала дека нејзината ќерка Мирјана има и рак на дојка. Тоа било страшен удар за неа, еден од оние кои ве соборуваат и од кои тешко се опоравувате.

- Оваа страшна вест ја дознав кога заедно со Мирјана отидовме на лекар на преглед. Докторката ми вели: „Добро си, терапијата добро реагирала“, а потоа преминала на состојбата на Микица. Солзите не можеа да престанат, а докторот во еден момент ми рече: „Зошто плачеш сега? Ќерка ти е поболна од тебе, помогни ѝ“. Прашав како можам да помогнам, а таа реченица на докторот ме прогонува, никогаш не ја заборавам. Солзи, емоции, плач. А мојата Мирјана беше уште толку силна, барем пред мене. Таа постојано велеше: „Не е ништо, да продолжиме понатаму, се ќе помине“.

„Мамо, ќе се бориме заедно“

Додека се присетува на еден од најболните моменти во животот, баба Мара со љубов гледа во својата ќерка, нејзината најголема поддршка. На нејзиното лице повремено се појавува само болна гримаса додека ја слуша исто толку болната приказна на Мирјана.

- Навистина ми беше шок кога ја слушнав дијагнозата, но најстрашно ми беше што и на мајка ми четири месеци претходно и беше дијагностициран рак на дојка. Во тој период имаше неколку тешки ситуации, а можеби најтешката беше на почетокот, кога мајка ми дозна дека е болна, а потоа и јас, како и разговорот што го правевме тогаш. Мајка ми, како и секоја мајка, многу тешко ја прими веста за мојата болест. Но, колку што можев, влијаев да верува дека се ќе биде во ред и дека ќе ја надминам сегашната криза затоа што јас така гледав на болеста - вели ќерката на Марина, Мирјана Зариќ (56), економист, која исто така живее во Кула со семејството.

Пред да дознае дека има рак, Мирјана немала никакви симптоми кои би укажувале на проблем.

- Редовно одев на прегледи, па на крајот на 2021 година, година и пол по последниот, отидов на ултразвук на дојка и докторот забележа одредени промени. Ме упати на мамографија за да го потврдам тоа што се сомнева и се покажа дека е во право.

Имаше солзи, а потоа во еден момент се погледнав во огледало и си реков: „Мирјана, нема кукање. Ова мора да се реши во твоја корист и во корист на твојата мајка“.

- Се трудев да не размислувам премногу за тоа. Се разбира, ја сфатив сериозноста на болеста, но не сакав да ме преокупира. Точно, имаше солзи. Можеби некому му се чини дека сè сфатив премногу несериозно, но тоа беше мојот начин на борба.

Имала среќа, вели таа, што анализите покажале дека ракот никаде не се проширил, а не морала да оди на хемотерапија или зрачење.

- По операцијата, кога ми беше отстрането целото ткиво на десната града, резултатите беа добри, како и во последователните контроли. Тоа ми дава дополнителна енергија да продолжам да функционирам. Секако, постои мал страв дека нема да се појави рак на другата дојка, но се трудам тие моменти на криза да траат што е можно пократко.

Се што поминале заедно ги зближило Мара и Мирјана и ги научило дека нема поголема сила од љубовта помеѓу мајката и детето.

После се, Мара и Мирјана се помалку размислуваат за својата болест и се трудат да уживаат со семејството. Најсреќни се кога ќе се соберат сите, а се слуша смеа и радост, како порано. Сè што поминале заедно ги направило уште повеќе поврзани и ги научило дека нема поголема сила од љубовта помеѓу мајката и детето.

Извор: Жена блиц

Фото: Блиц видео