МИЛИЦА: Значење на името и какви се оние кои го носат

Името Милица е од словенечко потекло и има значење „мила“ и „драга“. 

Постои и интерпретација дека името Милица е добиено од грчкиот јазик од зборот „mil-es“ што значи „војник“, но ова толкување е смела конструкција и многу малку веројатно.

Токму денеска се празнува Света Милица, која  беше сопруга на светиот принц Лазар, кој загина за време на битката на Косово (1389), заштитувајќи ја Светата црква од муслиманите. Таа владееше со народот дури и кога нејзиниот син Стефан (Високи) не порасна. Во 1393 година, таа се приклучила на еден манастир и го добила името Евгенија. Кога нејзиниот син ја напуштил земјата во 1402 година, таа управувала со земјата и покрај монашкиот чин. Света Милица се грижеше за вдовиците, примајќи во манастирот многу жени чии мажи починаа на бојното поле, помагајќи и поддржувајќи многу манастири и цркви. На крајот на животот добил одлична шема, добивајќи го името Ефросин. Таа по смртта направи многу чуда. Нејзините мироносни мошти исцелија многу болни луѓе.

Името Милица е едно од најчестите имиња во соседна Србија, а е опеано и во многу песни.

Нумеролошката вредност за името Милица е 4. Вниманието честопати ги спречува луѓето со име Милица да направат поголем успех. Тие се бавни во делувањето и реакциите и често се сомнителни по својата природа. Тие имаат малку доверба во другите и во себе. Тие се добри во деталите, но ја промашуваат целата слика. Сепак, тие се упорни и лојални, така што секогаш можете да се потпрете на нив.