Младите без вакцина потешко оздравуваат: Српска докторка предупредува на ова

Епидемијата еруптира, иако се создава впечаток дека епидемиолошката крива е срамнета: со 700,4 случаи на ковид на 100.000 жители, Србија е прва на црвената карта на Европа, Црна Гора со 699,1 секунда и Словенија со 348,8 трета.

Тоа е дневниот просек во последната недела, и сите земји во регионот, освен Унгарија, се „во минус“. Бидејќи вирусот на делта сојот брзо се шири, епидемиолозите, иако имаа 700 помалку заразени во четвртокот отколку претходниот ден, вкупно 6.480, не веруваат дека Србија го поминала врвот на бранот, дури и очекуваат понатамошно зголемување на бројот на заразени. 

Деталите читајте ги на Фактор тука.