„Мрзлива“ гимнастика од египетските фараони за подмладување: Го активира организмот, а се прави во кревет „натенане“

„Мрзлива“ или „креветна“ гимнастика, заедно со други рецепти за долговечност, е опишана во еден од 10-те папируси посветени на медицината, кои се чуваат во германска библиотека.

„Мрзливата“ гимнастика на египетските фараони, заедно со други рецепти за долговечност, е опишана во еден од 10-те папируси посветени на медицината: свиток од 20 метри пронајден во Луксор, наречен Папирус Еберс. Тоа е најдолгиот и најкомплетниот антички египетски медицински текст што некогаш е пронајден и содржи повеќе од 700 рецепти и магични магии. Папирусот не го добил името по неговиот откривач Едвин Смит, туку по германскиот египтолог Георг Еберс, кој го купил. Во моментов се чува во библиотеката на Универзитетот во Лајпциг.

Треба да се потенцира: длабочината на знаењето на древните египетски лекари и нивното разбирање за функциите на телото предизвикуваат вистинско восхитување кај експертите. Не е изненадувачки што многу египетски фараони живееле до напредна возраст без да губат сила и бистрина на умот.

А која е неверојатната „мрзелива“ или како што ја нарекуваат „креветна“ гимнастика на египетските фараони?

Се состои од наједноставните вежби (иако вежбањето е погрешна дефиниција). Главната работа е што секој од нив многу деликатно му помага на телото да се разбуди, активирајќи хемиски реакции и исполнувајќи го телото со животворна енергија.

Масажа на прстите

Кога ќе се разбудите, треба темелно да се истегнете, а потоа истријте го секој прст од врвот до коренот на дланката, фаќајќи го со три прста: палецот, показалецот и средниот прст.

Ваквата лесна масажа не само што ќе ги разбуди капиларите, туку, благодарение на биолошки активните точки, ќе ја подигне енергијата на сите витални органи:

палец - мозок, бели дробови и бронхии

показалецот - дебелото црево и мочниот меур

среден прст - кардиоваскуларен систем, црн дроб и жолчен меур

до мал прст - нервен систем и зглобови

малиот прст - тенкото црево, бубрезите и слушните органи.

Масажа на слепоочниците

Откако ќе ги истриете прстите, продолжете кон слепоочниците, масирајте ги со тупани раце со лесни кружни движења.

Оваа масажа, освен што ја подобрува циркулацијата на крвта во пределот околу очите, ја стимулира и регенерацијата на ткивото на лицето и го подобрува исфрлањето на вишокот течности, елиминирајќи го непријатниот оток.

Масажа на ушната ресичка

Нашето уво не е инфериорно во однос на прстите во однос на бројот на биолошки активни точки. Замислете, на неговата мала површина има околу 170 такви!

Ако зборуваме за ресички, точките на неа се поврзани со: крајниците, церебралната циркулација; видот и слухот.

Нежно фатете ги ушите со два прста и само повлечете ги 20 пати.

Масажа на челото, задниот дел на главата и листовите

Ставете ја едната дланка на другата и тријте го челото со кружни движења, прво налево, а потоа надесно 10-20 пати.

Потоа, седнувајќи на креветот, движете го задниот дел од главата со кружни движења во двете насоки и нагоре, стегајќи ги рацете. И на крајот остануваат мускулите на листовите, поминувајте преку нив од дното нагоре со движења на галење.

На овој начин можете лесно да ја отстраните мускулната напнатост од непријатната поза, обновувајќи ја церебралната циркулација и лимфната дренажа, заштитувајќи се од главоболки, мозочна магла и опуштена меморија.

Можеме само да се запрашаме како старите Египќани знаеле дека задниот миофасцијален синџир, кој се протега по целата задна површина на телото (од стапалата до тилот), завршува во пределот на челото и дека стегите и преоптоварувањата во кои ја нарушуваат церебралната циркулација?!

Сега можете слатко и вкусно да се истегнете, да го истегнете вкочанетиот рбет, да добиете набој за виталност и одлично расположение за цел ден.