На овој грчки остров летово „се пресели“ половина Холивуд: Интересни факти за најпрестижната дестинација во светот во моментов

фото:Profimedia

Има ли попрестижна дестинација во светот во моментов од Миконос?

Миконос има правило кое бара вратите и прозорците да бидат обоени во сина, зелена или црвена боја, знаете ли зошто?

Островот Миконос е најпрестижната дестинација за одмор. Половина од Холивуд летува таму во моментов. И додека трае одморот, познатите актери и пејачи не ги ни приметуваат папараците – се пијанчат, се забавуваат, пливаат голи и максимално ги користат сите ресурси на Миконос.

Затоа денес ве запознаваме со најатрактивниот грчки остров:

1.) Има околу 15.000 постојани жители на островот, но за време на зафатените летни месеци бројот може да се зголеми на 50.000. А на целиот остров има само 30 такси возила! Што може да биде проблем ако немате сопствено возило.

2.) На Миконос се снимени голем број филмови, а еден од нив е „Идентитет на Борна“.

3.) Има пеликани кои талкаат по брегот, а оваа приказна за пеликаните датира од 1954 година, кога еден рибар по бура го пронашол пеликанот Петрос, најпознатиот пеликан во светот. На крајот тој му стана придружник на локалното население. Оттогаш, пеликаните се заштитен знак на Миконос.

4.) Миконос има правило кое бара вратите и прозорците да бидат обоени во сина, зелена или црвена боја. Ова датира од традицијата кога морнарите ги бојадисаа вратите во сина боја, фармерите ги бојадисаа во зеленз, а сите останати ги обоија црвено. Куќите, од друга страна, се обоени во бело - боја која помага да се одржат ладни во текот на топлите летни месеци. Интересно, исто така, Миконос беше предмет на редовни пиратски напади поради неговата локација во Егејското Море.

6.) Грците знаат да организираат свадба, но Миконците се експерти. Ако некогаш сте ги гледале филмовите Mamma Mia или My Big Fat Orthodox Wedding, точно ќе знаете за што зборуваме!

7.) Има многу магариња на Миконос, а тоа датира од античко време кога биле вредни за земјоделците и сопствениците. Повеќето семејства кои живеат во повеќе рурални области поседувале магаре и често го користеле како превозно средство за да се движат. Традиционално, невестите се возеле до црквата и се враќале на магаре.

8.) Низ историјата, Миконос бил прилично сиромашен остров со ограничени земјоделски ресурси. Сè до по Втората светска војна, односно - во педесеттите години на минатиот век кога уметници, боеми, членови на кралското семејство и познати личности го открија овој грчки остров, носејќи туристи со себе. Ветерниците во Миконос се историски потсетник на земјоделското минато на островот.

9.) Според историските извори, градот Миконос бил основан во 11 век од Јонците од Атина, едно од четирите главни племиња во античка Грција. Тогаш, блискиот остров Делос имал прилично голема популација, а Миконос се користел како транзитна точка при патување до и од Делос. О, колку работите се променија!

10.) Миконос е добро познат како центар на културата и уметноста, а Биеналето на Миконос се одржува секоја непарна година како симпозиум за уметност и филозофија. Во изминатите две децении беа отворени неколку галерии кои ги претставуваат едни од најдобрите современи уметници - локални и меѓународни. Ако сте љубител на уметност, Миконос нема да ве разочара.

извор:stil.kurir
фото:Profimedia