Домаќинките се опседнаа со тортата со необичното име „Пијана црнка“: Лесна, чоколадна торта со вишни

Добивај вести на Viber

Доколку сте љубители на комбинацијата на овошје и чоколадо, ова задоволство е идеално за вас

Едноставна торта, со необично име, се состои од евтини состојки и лесно се прави, без разлика дали сте искусна домаќинка или почетник во кујната.

Време на подготовка:

Околу 60 минути

Компоненти:

(200 мл мерка за чаша)

За кората:

3 чаши брашно

2 чаши шеќер

3 чаши јогурт

1 чаша масло

3 лажици какао

2 лажички сода бикарбона

За преливот на кора:

2 dl сок од вишна

За полнење:

4 dl млеко

4 лажици шеќер

1 чоколаден пудинг

250 гр исцедени вишни

5 лажици кисела павлака

За преливот за торта:

150 гр чоколадо

100 гр путер

1 дл млеко

Подготовка:

1. Во сад измешајте брашно, шеќер, јогурт, масло, какао и сода бикарбона.

2. Смесата се истура во тавче со димензии 40х20 и се пече во рерна загреана на 180 степени околу 25 минути.

3. Оладената кора се сече на половина, за да се добијат две кори.

4. Од сокот исцедете ги вишните со кои ќе ја покриете кората. Овошјето прелијте го со пет лажици кисела павлака.

5. Во тенџере сварете 3 дл млеко со 4 лажици шеќер. Пудингот се мати со малку вода, се додава во млекото и се вари додека не се згусне. Изладете го пред полнење.

6. Првата кора прелијте ја со 1 дл сок од вишни, покријте со фил и посипете со вишни.

7. Врз филот и вишните се става уште една кора прелиена со сок од вишни и се глазура. 

На здравје!