Необични симптоми на рак на дебелото црево кои со години ги игнорираме: Само еден се појавува во последна фаза!

Ракот на дебелото црево е втор најчест карцином. Исто така е високо рангиран во однос на смртноста

Тешко е да се дијагностицира во раните фази бидејќи симптомите на оваа болест лесно се занемаруваат или игнорираат. Слабеењето и присуството на крв во столицата се некои од нив.

Што друго може да биде доказ за развој на колоректален карцином? Какви сигнали дава телото?

Рак на дебелото црево - карактеристични особини

Колоректалниот карцином е малигнен епителен тумор кој се развива во цревната слузница. Покажува неповратни и атипични карактеристики кои произлегуваат од генски мутации.

Овој тип на абнормалност е предизвикан од неконтролираното размножување на клетките во цекум, десцендентно дебело црево, асцендентно колон или ректум (сегменти на дебелото црево). Тие можат да влијаат на субмукозата, мукозните мембрани и серозата, како и на мускулите. Ако инфилтратите се појават подлабоко во цревните слоеви, туморот станува поагресивен.

Првите симптоми на рак на дебелото црево

Првите симптоми на колоректален карцином често може да се помешаат со симптоми на други болести. Тие вклучуваат: труење со храна, хемороиди и алергии на храна. Оваа неоплазма се развива многу бавно, а поради тоа што не се појавува на почетокот, тешко е да се дијагностицира. Од таа причина, многу луѓе ги игнорираат првите знаци и, според статистичките податоци, овој вид на рак е еден од најчестите видови на рак.

Болеста го зафаќа секој дел од цревата, но најчесто се развива во ректумот (во над 70 проценти од случаите). Лесно можете да почувствувате грутки во оваа област со ректален преглед.

Колоректалниот карцином има малку различни симптоми во зависност од локацијата, но најчестите симптоми се:

-крв во столицата или скриено крварење во луменот на дебелото црево, што може да доведе до анемија

-чувство на нецелосно движење на дебелото црево

-нарушување на движењето на дебелото црево - запек и постојана дијареа

-рекурентно ректално крварење

-палпабилен тумор во абдоменот

-силна абдоминална болка со задржување на столицата и гасовите

-неможност за дефекација

-гадење

-губење на тежината, слабост, губење на апетит (обично се јавува во напредна фаза на болеста)

Симптоми на рак на дебелото црево: анемија поради недостаток на железо

Како по правило, ракот се открива како резултат на рутински лабораториски тестови кои се вршат од други причини. На пример, анемија со дефицит на железо е еден од почетните симптоми на колоректален карцином. Се дијагностицира по морфологија, која најчесто ја наредува матичен лекар. Туморот крвари во луменот на дигестивниот тракт и предизвикува анемија. Како што расте ракот, може да се чувствувате уморни, слаби и бледа кожа.

Симптоми на рак на дебелото црево: ректално крварење

Ректалното крварење е уште еден симптом на рак на дебелото црево. Се јавува ако се појави тумор во близина на анусот. Од друга страна, кога израстоците се малку подлабоки, крвта обично не се гледа. Доколку се јави анемија кај лице постаро од 50 години, треба да се направи тест на фекална окултна крв.

По добивањето позитивен резултат, неопходно е да се помине следната дијагностичка фаза, а тоа е колоноскопија. Овозможува лоцирање на промените во дигестивниот систем по целата должина на дебелото црево.

Симптоми на рак на дебелото црево: постојан замор

Заморот може да биде уште еден симптом на рак на дебелото црево. По правило, тоа е занемарен симптом бидејќи не мора да биде поврзан со сериозни здравствени проблеми. Многу луѓе исто така се чувствуваат слаби кога се здрави, само поради недостаток на сон.

Меѓутоа, ако оваа состојба сѐ уште се јавува и покрај урамнотежена исхрана и адекватен сон, а имате и други симптоми на колоректален карцином, најдобро е да се консултирате со вашиот лекар. Клетките на ракот предизвикуваат замор бидејќи црпат енергија од телото.

Симптоми на рак на дебелото црево: абдоминална болка

Абдоминалната болка е еден од очигледните и вообичаени симптоми на абнормалности во дигестивниот систем, вклучувајќи го и дебелото црево. Абдоминалните грчеви можат да ве предупредат за развој на Кронова болест или колитис, што е воспаление на дебелото црево.

Поинтензивните болки во овој дел од телото најавуваат и процес на рак.

Симптоми на рак на дебелото црево: запек и надуеност

Доколку дојде до промена во движењето на дебелото црево, тоа може да биде знак за рак на овој дел од телото. Најчесто луѓето кои вршеле нужда секое утро наеднаш чувствуваат потреба да вршат нужда неколку пати на ден, па дури и навечер. Рекурентна дијареа, запек и чувство на нецелосно движење на дебелото црево сигнализираат рак на ректумот.

Овие симптоми може да се влошат, што е поврзано со прогресивна инфилтрација на неопластични клетки. Тие предизвикуваат бавно стеснување на цревниот лумен, а потоа ја инхибираат неговата проодност.

Фактори кои го зголемуваат ризикот од рак на дебелото црево

Ракот во овој дел од цревата најчесто се јавува поради мутации во гените или поради зголемен ризик од развој на болеста во семејството. Другите причини не се поврзани со наследството, но тие се подеднакво важни.

Како се дијагностицира ракот на дебелото црево?

За да се дијагностицира колоректален карцином, неопходно е да се направи основен преглед наречен колоноскопија. Овозможува детален преглед на внатрешноста (светлината) на цревата, како и земање примероци за хистопатолошки преглед, кои се основа за конечна дијагноза. Покрај тоа, преканцерозните промени (доколку ги има) може да се отстранат за време на колоноскопија. Рутинскиот абдоминален ултразвук и компјутерската томографија помагаат да се пронајдат метастази во други органи.

Во раните фази, ракот на дебелото црево се развива без симптоми. Затоа се толку важни редовните превентивни прегледи.

Сепак, вреди да се запамети дека во случај на колоректален карцином, треба да се направат неколку дополнителни тестови, како што е тест на крвта, за да се открие анемија. Покрај тоа, постои неспецифичен туморски маркер кој се испитува во крвта на пациентот - т.н. карциноембрионски антиген (ЦЕА). Тоа не е важно при поставувањето на дијагнозата, но се користи за следење на успехот на третманот. Треба да се земе предвид и во случај на можни релапси на болеста.

Исхрана

Можете да го намалите ризикот од развој на колоректален карцином следејќи одредени упатства. До околу 60 проценти во случаите се јавуваат поради неправилна исхрана. Затоа, избегнувајте прекумерно консумирање алкохол и пушење тутунски производи. Пред се, мора да внимавате дневното мени да не е полно со црвено, високо преработено месо. Тоа е богатство со заситени масни киселини, нитрити и соли, а неговото производство е поврзано со формирање на канцерогени материи (ароматични јаглеводороди и хетероциклични амини).

Тоа е храна која е солена и содржи заситени масни киселини кои го зголемуваат нивото на фракцијата на лошиот ЛДЛ холестерол.

Ова, пак, придонесува за дебелина, атеросклероза, хипертензија и срцев удар. Според студиите, луѓето кои јадат масни оброци или месо секој ден имаат зголемен ризик од развој на колоректален карцином (три пати поголем од оние кои јадат храна богата со зеленчук и малку месо). Затоа, треба да го ограничите овој производ, а ако е можно, да изберете производи од живина (мисиркино или пилешко) кои се богати со лесно сварливи протеини.

Покрај тоа, се препорачува да се консумираат јајца, мешунки (во зависност од толеранцијата на пациентот), како и риба, житарки и немодифицирани производи од соја. Што се однесува до мастите, тие треба да се земаат во ограничени количини, бидејќи вишокот маснотии може да доведе до развој на многу метаболички болести и да го влоши ракот. Особено се препорачува да се јадат незаситени масни киселини. Вклучувањето риба во вашето дневно мени најмалку 3 пати неделно позитивно влијае на вашето здравје.

Ракот на дебелото црево е многу сериозна болест, која обично завршува со смрт. Не вреди да се потценуваат симптомите, особено кога многу од нив се јавуваат во исто време. Замор, анемија, ректално крварење, општ недостаток на сила и нарушен ритам на дебелото црево се некои од симптомите кои ве предупредуваат за абнормалности во дигестивниот систем. Треба да се грижите и за прегледи како морфологија или колоноскопија. Тие се корисни во дијагнозата и можат да спречат влошување на ракот.


Извор: zena.blic.rs